Raadscolumn Frans van Kouwen (Lijst Salman Noordwijk): Terug in de raad

Tja. Ik mag weer terugkomen als raadslid nadat we onze verantwoordelijkheid hebben genomen om deel te nemen in de coalitie, omdat we denken vanuit een langere termijnvisie. Zo voelde dat voor mij als raadslid ook, het was nog niet klaar. Zoals veel nieuwe collega raadsleden zullen ervaren, heb je best wel de tijd nodig om 'er in' te komen!

Na een verkiezingsnederlaag moet je de wonden likken, maar vooral leren waarom het zo gelopen is. Heeft de term 100% Noordwijk vanuit onze partij dan te veel voor verwarring gezorgd en vanuit het idee tegen de fusie te zijn negatief uitgepakt?
 
Om daarachter te komen ben ik eens met een aantal burgers gaan praten en vooral met Jos een echte Zilker en Ronald een echte Noordwijkerhouter. Het waren goede gesprekken die mij inzicht hebben gegeven, maar ik ook dingen heb kunnen uitleggen. Als er bijvoorbeeld een school moet komen in Noordwijkerhout, omdat dit nodig is vanwege het toenemend aantal kinderen dan moet er ook een goede school komen. Als er een accommodatie moet komen voor gebruik van verenigingen dan moeten we daar goed kijken naar gebruik en een afweging maken van de kosten. Maar wat nodig is moet er komen.

Echter zijn er ook zaken waar we het soms niet met elkaar eens zijn. Een tweede zwembad in een gemeente van nog geen 45.000 inwoners. Dan heb ik het niet alleen over de stichtingskosten maar ook over het jaarlijks onderhoud. We kunnen het geld maar een keer uitgeven. Dat kinderen zwemles krijgen absoluut en als het kan onder schooltijd, hoort bij je lichamelijke opvoeding. Ik ging bijvoorbeeld vroeger met de schoolbus helemaal naar de andere kant van de stad en weer terug. Misschien nog een alternatief?

Goede debatten kunnen dan leiden tot compromissen met respect voor elkaar. Daarin staat kennis, beschikbare informatie, goede communicatie met vooral willen luisteren, en weergeven van je argumenten aan de basis.

Graag ga ik met u in gesprek of heet u welkom op een fractieavond. Vooral jongeren roep ik bij deze op. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en die hebben we hard nodig van onze Noordwijkse, Noordwijkerhoutse en Zilker jongeren!