Sociale initiatieven

De coronacrisis kan grote impact hebben op het persoonlijk welbevinden van mensen. Veel sociale contacten vallen weg, vanwege de afgekondigde maatregelen. Niet voor niets riep burgemeester Wendy Verkleij op om naar elkaar om te zien. Mensen hebben mensen nodig. Juist nu.

Gelukkig zijn er heel veel mensen die in de bres springen voor hun medemens. Hieronder vindt u hiervan een overzicht. 

Lokale initiatieven

Welzijn Noordwijk

  • Wil je graag iemand helpen als het gaat om boodschappen doen of een sociaal praatje? Meld je aan als vrijwilliger.
  • Heb je zelf iemand nodig om een boodschap voor je te doen of behoefte aan een praatje? Geef je wensen door.
  • Kun je zingen, bespeel je een instrument en vind je het leuk om iets voor de ouderen in Noordwijk te doen? Meld je aan als vrijwilliger voor contactloze concerten.
  • Ben je handig met naaimachine of heb je nog (gewassen) witte lakens over? Meld je aan als vrijwilliger voor het maken van mondkapjes.

Help je mee of heb je hulp nodig? Meld je aan of bel op werkdagen van 9:30 - 15:30 uur naar +31 (0)71 71 14 334. 

Meedenkersnetwerk 

Het voorkomen van coronabesmettingen trekt een zware wissel op ons leven. Eenzaam, bezorgd of bang? Een gids uit het Meedenkersnetwerk biedt jong en oud een luisterend oor of geeft een goed adres voor hulp. Ze kennen de weg en begeleiden je graag. Het Meedenkersnetwerk is een netwerk van vrijwilligers en beroepskrachten die verstand hebben van wonen, sociale contacten, activiteiten, zorg en financiën. Kijk welke meedenker het beste bij jouw vragen past.

Doneer een Tete a Tete eitje aan eenzame ouderen

Veel ouderen in verpleeghuizen mogen geen bezoek ontvangen. Actie van lokale kweker in samenwerking met verschillende verzorgingstehuizen om voor de Pasen de boel een beetje op te fleuren. Meer info en doneren op doneeractie.nl

Reuring Noordwijk 

In deze moeilijke tijden, waarin veel mensen alleen thuiszitten, wil Reuring er toch graag voor mensen zijn. Reuring hanteert de openingstijden zoals de bezoekers van Reuring gewend zijn, maar dan online. 

Stichting met je hart

De kracht van de ontmoetingen die Stichting met je hart ouderen biedt, is dat deze structureel en terugkerend zijn. Er ontstaat daadwerkelijk contact met buurtgenoten, jong en oud. Op deze manier kunnen we bijdragen aan het verzachten van eenzaamheid.

Burenhulp-app Wijkvereniging Boechorst

Wijkvereniging Boechorst in Noordwijk heeft een burenhulp app opgezet met als doel de participatie tussen buurtbewoners te verhogen. Deze app wordt nu ook gebruikt door buurtbewoners die hun hulp aanbieden of mensen die hulp nodig hebben.

Bewegen met de buurtsportcoaches

Nu de activiteiten noodgedwongen even stil liggen, kunnen de buurtsportcoaches iedereen dagelijks voorzien van beweegtips en challenges

Kerk biedt luisterend oor

De Protestantse Kerk Noordwijk heeft een telefoonlijn geopend waarop mensen uit Noordwijk en omgeving terecht kunnen voor een gesprek. Dit kan op doordeweekse dagen van 10:00 - 12:00 uur. Voor iedereen – of je nu bij de kerk hoort of niet. Die zin heeft in een praatje, toe is aan een gesprek of zijn zorgen wil delen.

Corona Support Noordwijk

Corona Support Noordwijk is een facebookgroep voor mensen die vrijwillig de handen uit de mouwen willen steken om te helpen. Bijvoorbeeld boodschappen doen, FaceTimen met ouderen of hulpbehoevenden die weinig bezoek krijgen om zo op afstand gezelschap te bieden. Er worden beheerders gezocht om de pagina te beheren en vrijwilligers die het concept willen ondersteunen. Ideeën en suggesties zijn meer dan welkom. Corona Support Noordwijk is druk bezig om een lokaal meldpunt op een veilige en overzichtelijke manier op te zetten via coronahelpers.nl 

Stichting Present Bollenstreek

Stichting Present Bollenstreek wil een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Omzien naar elkaar is een van de kernwaarden. Present wil groepen stimuleren om zich de komende periode te verbinden aan één of meerdere echt kwetsbare mensen in de buurt. Ze werken hiervoor samen met maatschappelijke organisaties.

Landelijke initiatieven

Corona Quarantaine Contact

Corona Quarantaine Contact brengt mensen samen. Zit jij uit voorzorg in quarantaine omdat je ziek bent? Of wil jij iemand een hart onder de riem steken deze dagen door te komen? Neem dan contact op.

Een tegen eenzaamheid

De overheid wil de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken. Dit doen we met een brede beweging in de samenleving die ervoor staat dat ouderen meedoen en voelen dat ze ertoe doen – ook als ze minder vitaal en actief zijn. Zo bestrijden we eenzaamheid gezamenlijk. Lees meer over de initiatieven op eentegeneenzaamheid.nl