Sociale initiatieven

Noordwijk samen tegen corona. Let op elkaar. En help waar je kunt. Er zijn veel lokale en landelijke initiatieven. Een overzicht.

Gelukkig zijn er heel veel mensen die in de bres springen voor hun medemens. Hieronder vindt u hiervan een overzicht. 

Lokale initiatieven

Helpen of hulp nodig?

Welzijn Noordwijk

  • Wil je graag iemand helpen als het gaat om boodschappen doen of een sociaal praatje? Meld je aan als vrijwilliger.
  • Heb je zelf iemand nodig om een boodschap voor je te doen of behoefte aan een praatje? Geef je wensen door.

Help je mee of heb je hulp nodig? Meld je aan of bel op werkdagen van 9:30 - 15:30 uur naar +31 (0)71 71 14 334. 

Meedenkersnetwerk 

Het voorkomen van coronabesmettingen trekt een zware wissel op ons leven. Eenzaam, bezorgd of bang? Een gids uit het Meedenkersnetwerk biedt jong en oud een luisterend oor of geeft een goed adres voor hulp. Ze kennen de weg en begeleiden je graag. Het Meedenkersnetwerk is een netwerk van vrijwilligers en beroepskrachten die verstand hebben van wonen, sociale contacten, activiteiten, zorg en financiën. Kijk welke meedenker het beste bij jouw vragen past.

Reuring Noordwijk 

In deze moeilijke tijden, waarin veel mensen alleen thuiszitten, wil Reuring er toch graag voor mensen zijn. Reuring hanteert de openingstijden zoals de bezoekers van Reuring gewend zijn, maar dan online. 

Stichting met je hart

De kracht van de ontmoetingen die Stichting met je hart ouderen biedt, is dat deze structureel en terugkerend zijn. Er ontstaat daadwerkelijk contact met buurtgenoten, jong en oud. Op deze manier kunnen we bijdragen aan het verzachten van eenzaamheid.

Burenhulp-app Wijkvereniging Boechorst

Wijkvereniging Boechorst in Noordwijk heeft een burenhulp app opgezet met als doel de participatie tussen buurtbewoners te verhogen. Deze app wordt nu ook gebruikt door buurtbewoners die hun hulp aanbieden of mensen die hulp nodig hebben.

Kerk biedt luisterend oor

De Protestantse Kerk Noordwijk heeft een telefoonlijn geopend waarop mensen uit Noordwijk en omgeving terecht kunnen voor een gesprek. Dit kan op doordeweekse dagen van 10:00 - 12:00 uur. Voor iedereen – of je nu bij de kerk hoort of niet. Die zin heeft in een praatje, toe is aan een gesprek of zijn zorgen wil delen.

Corona Support Noordwijk

Corona Support Noordwijk is een facebookgroep voor mensen die vrijwillig de handen uit de mouwen willen steken om te helpen. Bijvoorbeeld boodschappen doen, FaceTimen met ouderen of hulpbehoevenden die weinig bezoek krijgen om zo op afstand gezelschap te bieden. Er worden beheerders gezocht om de pagina te beheren en vrijwilligers die het concept willen ondersteunen. Ideeën en suggesties zijn meer dan welkom. Corona Support Noordwijk is druk bezig om een lokaal meldpunt op een veilige en overzichtelijke manier op te zetten via coronahelpers.nl 

Stichting Present Bollenstreek

Stichting Present Bollenstreek wil een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Omzien naar elkaar is een van de kernwaarden. Present wil groepen stimuleren om zich de komende periode te verbinden aan één of meerdere echt kwetsbare mensen in de buurt. Ze werken hiervoor samen met maatschappelijke organisaties.

Kerstengelproject 2020

Het is najaar en het aftellen naar kerst is alweer bijna begonnen. Waar het voor de 1 een tijd van gezelligheid met familie en vrienden is, is het voor de ander een periode van eenzaamheid. Geef je op als kerstengel en breng elke week een presentje bij iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken. 

Bewegen

Bewegen met de buurtsportcoaches

Nu de activiteiten noodgedwongen even stil liggen, kunnen de buurtsportcoaches iedereen dagelijks voorzien van beweegtips en challenges

Creatief of musicaal?

Welzijn Noordwijk

  • Kun je zingen, bespeel je een instrument en vind je het leuk om iets voor de ouderen in Noordwijk te doen? Meld je aan als vrijwilliger voor contactloze concerten.
  • Ben je handig met naaimachine of heb je nog (gewassen) witte lakens over? Meld je aan als vrijwilliger voor het maken van mondkapjes.

Help je mee of heb je hulp nodig? Meld je aan of bel op werkdagen van 9:30 - 15:30 uur naar +31 (0)71 71 14 334. 

Vlaggen door bewoners Voorduinen voor zorgmedewerkers

Er zijn prachtige beelden gemaakt van de vlaggen 'Voor elkaar en met elkaar!'. Die hangen op de gebouwen bij de entree van de gemeente Noordwijk. Om de medewerkers in de zorg een hart onder de riem te steken. Bekijk ook het filmpje op YouTube. Deze vlaggen worden uitgegeven door Dokkumer Vlaggen Centrale. Mocht u zelf ook willen vlaggen voor de zorg.

Online leren

Het Noordwijks leerlokaal

Misschien ben je zoekende hoe je de dag anders kunt invullen of lijkt het je leuk om met een nieuwe hobby te starten. Ondanks de beperkingen die er op dit moment zijn, biedt het meer thuis zijn ook een kans om nieuwe interesses te ontdekken of wie weet te herontdekken. Een Excel cursus misschien of een schildercursus? Neem eens een kijkje bij hetnoordwijksleerlokaal.nl

Het Noordwijks leerlokaal is een initiatief van Welzijn Noordwijk, Sportief voor Werk en Reuring.Heb je een vraag of wil je meer informatie: info@hetnoordwijksleerlokaal.nl of telefonisch via +31 (0)6 40 15 25 95.

Hulp bij invullen belastingaangifte in tijden van corona

Heb je de aangifte van de inkomstenbelasting nog niet de deur uit gedaan en kun je hulp gebruiken bij het invullen? De belastinginvullers van de ouderenbonden staan nog steeds voor je klaar om je te helpen.

Wil je meer weten of in contact komen met een belastinginvullers van de ouderenbonden? Neem contact op met de Bibliotheek Bollenstreek, dagelijks tussen 10.00 – 12.00 uur telefonisch bereikbaar. 

Landelijke initiatieven

Helpen of hulp nodig?

Corona Quarantaine Contact

Corona Quarantaine Contact brengt mensen samen. Zit jij uit voorzorg in quarantaine omdat je ziek bent? Of wil jij iemand een hart onder de riem steken deze dagen door te komen? Neem dan contact op.

Een tegen eenzaamheid

De overheid wil de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken. Dit doen we met een brede beweging in de samenleving die ervoor staat dat ouderen meedoen en voelen dat ze ertoe doen – ook als ze minder vitaal en actief zijn. Zo bestrijden we eenzaamheid gezamenlijk. Lees meer over de initiatieven op eentegeneenzaamheid.nl

In (thuis)quarantaine

Als je vanwege het coronavirus in (thuis)quarantaine gaat, dan betekent het dat je binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkom je verspreiding van het coronavirus. We begrijpen dat het lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft. In de quarantainegids lees je waar je hulp kunt vragen. 

Meer informatie

  • Wmo: Lokaal Loket Noordwijk + 31 (0)71 366 02 95, Wmo Adviescentrum Noordwijkerhout +31(0)0252 343 800 
  • Werk en Inkomen: ISD via + 31 (0)800 956 7000
  • Mantelzorg: Welzijn stichting Noordwijk via +31 (0)71 711 43 34, Wmo Adviescentrum Noordwijkerhout via +31(0)0252 343 800
  • Eenzaamheid of vrijwilligers: Welzijn stichting Noordwijk +31 (0)71 711 43 34