Compensatie culturele organisaties

ZZP’ers in de kunst- en cultuursector en culturele accommodaties met een kleinverbruikaansluiting kunnen gebruik maken van het prijsplafond voor energie in 2023. Culturele verenigingen en -accommodaties die veel energie gebruiken, zoals het theater of een museum, kunnen een beroep doen op de TEK-regeling.

Prijsplafond energie

Veel ZZP’ers in de kunst- en cultuursector en sommige culturele accommodaties hebben een kleinverbruikaansluiting. Voor hen is het prijsplafond voor energie in 2023 van toepassing. Dit betekent, dat zij tot een bepaald gebruik een maximale prijs betalen voor gas, stroom en stadsverwarming. Hierdoor krijgen zij korting op de energierekening. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.

TEK-regeling voor culturele organisaties die veel energie verbruiken

Culturele verenigingen en -accommodaties die veel energie gebruiken, zoals het theater of een museum, kunnen een beroep doen op de TEK-regeling. Voorwaarde hiervoor is onder meer dat de energiekosten meer dan 7% van de jaaromzet bedragen. Via de TEK-regeling kunt u subsidie krijgen voor 50% van de meerkosten op energie. Met een maximumbedrag van € 160.000, -. De TEK-regeling is van 21 maart tot en met 2 oktober 2023. U kunt dan met terugwerkende kracht aanvragen voor de periode van 1 november 2022 tot 31 december 2023. Meer informatie staat op de website van de Rijksdienst voor Ondernemers.