Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? En is uw keuze gevallen op een mooie trouwlocatie in de gemeente Noordwijk? Dan moet u daarvoor een paar dingen regelen bij ons. U moet een datum vastleggen en een melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap doen. Dit is in de plaats gekomen van de ondertrouw. Dit moet minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de ceremonie.

Online een datum vastleggen (DigiD)

Gratis of tegen gereduceerd tarief

In de gemeente Noordwijk kunt u kiezen voor een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit kan op maandag om 9:00 uur en 9:15 uur.

U kunt ook kiezen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap tegen gereduceerd tarief. Dit kan op woensdag om 11:00 uur en 11:30 uur.

Kerkelijk huwelijk

Een kerkelijk huwelijk kan pas plaatsvinden na het burgerlijk huwelijk. 

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Er zijn verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

 • Bij trouwen geeft u een jawoord. Voor een geregistreerd partnerschap zet u een handtekening.
 • Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen. Voor het ontbinden van een huwelijk moet u altijd naar de rechter.
 • Niet alle landen erkennen geregistreerde partnerschappen uit andere landen. Een huwelijk tussen een man en een vrouw in principe wel.

Beperkte gemeenschap van goederen

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk op rijksoverheid.nl voor meer informatie. Wilt u volledige gemeenschap van goederen? Maak dan een afspraak bij een notaris.

Voorwaarden

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn: 

 • U bent 18 jaar of ouder.
 • U mag niet al met iemand anders getrouwd zijn.
 • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
 • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
 • U staat niet onder curatele. Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
 • U en/of uw partner is Nederlander of 1 van beide partners woont in Nederland.

Wij controleren of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

Aanpak

Buitenlandse documenten

In de volgende gevallen zijn buitenlandse documenten nodig die wij éérst moeten beoordelen:

 • Als de gegevens van uw ouders (of de gegevens van de ouders van uw partner) niet geregistreerd staan in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • Als een eerder huwelijk van u (of uw partner) in het buitenland is beëindigd door scheiding of overlijden. En dit nog niet geregistreerd staat in de BRP.

Is 1 van deze situaties op u of uw partner van toepassing? Neem dan op tijd contact met ons op. Wij kunnen u dan zo snel mogelijk vertellen welke documenten u nodig hebt. Houdt u er rekening mee, dat het krijgen van documenten soms wel een paar maanden kan duren. 

Datum vastleggen

U kunt online een datum vastleggen (DigiD). U betaalt met iDEAL. Hiermee doet u dan ook meteen de melding voorgenomen huwelijk. Dit moet minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de ceremonie. Zorg dat u de volgende zaken bij de hand heeft als u een datum vastlegt: 

 • DigiD van beide partners.
 • Datum, tijdstip en trouwlocatie. Neem eerst contact op met de trouwlocatie van uw keuze voordat u een datum vastlegt.
 • Voorkeur trouwambtenaar.
 • Scans van uw identiteitsbewijzen en van de identiteitsbewijzen van uw getuigen, zodat u deze kan uploaden. Bij het sluiten van uw huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn.

Lukt het niet online? Bel dan met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Naamgebruik wijzigen

Uw achternaam verandert niet als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Wilt u dat de gemeente en andere (overheids)organisaties u aanschrijven met de achternaam van uw partner? Dan kunt u wijziging naamgebruik aanvragen

Kosten

Wat kost een huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Aanvraag Prijs
Ceremonie in gemeentehuis op maandag tot en met vrijdag tussen 10:00 - 16:30 uur € 432,-
Ceremonie in gemeentehuis op zaterdag tussen 9:00 - 12:00 uur € 626,- 
Ceremonie buiten gemeentehuis op maandag tot en met zaterdag tussen 8:30 - 20:00 uur
en op zondag tussen 13:00 - 20:00 uur
€ 432,-
Trouwboekje € 51,-
Getuige van de gemeente € 23,10

Annuleren

Wilt u annuleren? Dat kan tot 2 weken voor de huwelijks-/partnerschapsdatum kosteloos. Annuleert u binnen de termijn van 2 weken voorafgaand aan de huwelijks-/partnerschapsdatum? Dan brengen wij daarvoor € 50,- in rekening.