Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap doen

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan moet u hiervan eerst melding doen bij de gemeente waar u wilt gaan trouwen of uw partnerschap wilt aangaan. Vroeger heette dit in ondertrouw gaan. De melding is 1 jaar geldig. Gerekend vanaf de datum van ontvangst door de gemeente.

Online een melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap doen (DigiD)

Aanpak

Buitenlandse documenten

In de volgende gevallen zijn buitenlandse documenten nodig die wij éérst moeten beoordelen:

  • Als de gegevens van uw ouders (of de gegevens van de ouders van uw partner) niet geregistreerd staan in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • Als een eerder huwelijk van u (of uw partner) in het buitenland is beëindigd door scheiding of overlijden. En dit nog niet geregistreerd staat in de BRP.

Is 1 van deze situaties op u of uw partner van toepassing? Neem dan op tijd contact met ons op. Wij kunnen u dan zo snel mogelijk vertellen welke documenten u nodig hebt. Houdt u er rekening mee, dat het krijgen van documenten soms wel een paar maanden kan duren. 

Melding doen

U doet de melding bij de gemeente waar u wilt gaan trouwen of uw partnerschap wilt aangaan. U kunt in de gemeente Noordwijk online een melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap doen (DigiD). U legt hiermee een datum vast. Deze melding moet minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de ceremonie door ons zijn ontvangen. Zorgt u, dat u de volgende zaken bij de hand heeft: 

  • DigiD van beide partners.
  • Datum, tijdstip en trouwlocatie. Neem eerst contact op met de trouwlocatie van uw keuze voordat u de datum vastlegt.
  • Voorkeur trouwambtenaar.
  • Scans van uw identiteitsbewijzen en van de identiteitsbewijzen van uw getuigen, zodat u deze kan uploaden. Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.

Lukt het niet online? Bel dan met ons het Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

U en uw partner wonen in het buitenland

Wonen u en uw partner in het buitenland? En is in ieder geval 1 van u Nederlander? Dan doet u de melding bij de gemeente Den Haag. Gemeente Den Haag stuurt daarna de melding door naar de gemeente waar u gaat trouwen of uw partnerschap laat registreren.