10 vormlindes vervangen

Niet meer te redden en een risico voor de straat. Dat is het oordeel over 10 vormlindes in Noordwijk Binnen. Ze worden deze week vervangen door 10 nieuwe. Die gaan zeker weer 150 jaar mee.

In het historisch hart van de kern

De gemeente houdt de gezondheid van de vormlindes in de Voorstraat scherp in de gaten. Het zijn oude bomen in de historische kern van Noordwijk Binnen. Soms wel meer dan 150 jaar oud. De meeste zijn vitaal. Zo bleek uit een onderzoek. Hoe vitaal ook. Op basis hiervan blijken echter 10 vormlindes in slechte staat. Het gaat om 9 bomen in de Voorstraat en 1 net om de hoek in de Wilhelminastraat.

Krakkemikkig en risicovol

De 10 hebben een beperkte levensverwachting. En vormen een risico. Bijvoorbeeld afbrekende takken of het afbreken van de stam. In hun geval is heel oud ook krakkemikkig. De 10 worden dan ook vervangen door 10 nieuwe jonge vormlindes. De werkzaamheden starten eind februari 2020. De omgeving zal er wat hinder van ondervinden. Wethouder Dennis Salman: “Er is geen redden aan, zo blijkt. Dat betreuren we ten zeerste. Om verdere risico’s te voorkomen gaan we deze bomen vervangen. Op die manier houden we het bomenbestand in stand en behouden we de mooie uitstraling van de Voorstraat.” 

Starten met een normale kroon 

De nieuwe bomen zullen aangeplant worden als bomen met een normale kroon. Door intensieve begeleiding en snoei zullen zij in de karakteristieke vorm gebracht worden zodat ze net als hun voorgangers helemaal passen in de monumentale omgeving. Het kleinere formaat van de bomen zal er tevens voor zorgen dat de aanplant makkelijker zal gaan en zal er minder risico zijn voor het beschadigen van kabels en leidingen. De werkzaamheden zullen maximaal enkele weken duren en gaan gepaard met beperkte overlast.