2 Iepen geveld door Iepenziekte

Je doet je rondje langs de bomen en je ziet dat er een niet gezond is. De groenspecialist van de gemeente Noordwijk pikte er onlangs 2 Iepen uit. Ze hebben de gevreesde Iepenziekte.

Op de nominatie staan

1 staat aan de Maandagsewetering; de ander bij Dijkzicht. Het zijn forse Iepen. Opvallende bomen die het straatbeeld sieren. Omdat het een progressieve en dodelijke ziekte is gaat de gemeente ze kappen. Het werk staat gepland in de week van 22 juni 2020 – 26 juni 2020.

Iepenspintkever

De Iepenziekte veroorzaakt verwelking van takken en ten slotte sterfte van de hele boom. De schimmels groeien in houtvaten van de boom. De schimmel wordt verspreid door de grote en de kleine iepenspintkever.

Stille sloper

De volwassen kevers voeren een rijpingsvraat uit aan de okselknoppen van gezonde bomen. Ze brengen zo een infectie tot stand. In zieke, reeds aangetaste bomen, zogenaamde broedbomen, leggen ze hun eieren in een gang onder de bast.

Zeer besmettelijk

De Iepenziekte is zeer besmettelijk. De bomen worden daarom onder speciale maatregelen geveld en verwerkt. De achtergebleven stammen worden nabewerkt om verdere verspreiding van de kever en de schimmel tegen te gaan.

Herplant 

De gemeente heroverweegt herplant op de plek. Dat zullen echter geen Iepen zijn. Dat kunnen wellicht resistente Iepen worden, of een andere boomsoort.