Bielzenplastiek van Henny Bal zoekt redder

Vergaan en onvolledig. Wil je desondanks het bielzenplastiek van Henny Bal veiligstellen voor de toekomst? Meld je dan snel. Anders verwijdert de gemeente het werk.

Incompleet en in verval

Bielzen Het kunstwerk is er slecht aan toe. Al het hout is rot en half vergaan. Het kunstwerk is bovendien onvolledig. Op de foto zie je het goed. Het college heeft dan ook besloten het werk te laten verwijderen. 

Zie je nog een kans?

Daar heeft het college goede argumenten voor. Vervallen kunstwerken horen niet thuis in de gemeente. Bovendien moet de plek vrij gemaakt worden voor woningbouw. 

Geschiedenis

Het kunstwerk werd in 1973 geplaatst aan de Houtkrocht. Ter gelegenheid van de opening van de R.K. kleuterschool. In 1985 is het verplaatst naar het dierenpark aan de van de Mortelstraat. Daar staat het nu nog. 

Geen bezwaar kunstenaar

De gemeente heeft de kunstenaar in 2007 geïnformeerd over het verdwijnen van het dierenpark en daarmee het verdwijnen van de functie van het kunstwerk. Hij maakte destijds geen bezwaar tegen het voorgenomen besluit om het kunstwerk te vernietigen. 

Woningbouw komt er aan

Het kunstwerk werd in 2007 niet gesloopt en afgevoerd. De bouwplannen werden uitgesteld. Nu is dat anders. De woningen komen er aan. Het werk gaat weg vóór de start van de bouw. Henny Bal maakt het niet meer mee. Hij overleed in 2012.

Interesse? 

Voordat de resten worden weggehaald nodigt het college geïnteresseerden uit. 
Wil je je ontfermen over de resten van het bielzenplastiek? Neem voor 1 april 2021 contact op met mevrouw Natascha van der Wal, gemeente Noordwijk. 

T. +31 (0)71 36 60 000
M. gemeente@noordwijk.nl