Brief burgemeester Wendy Verkleij

Op dinsdag 16 november 2021 heeft burgemeester Wendy Verkleij een brief geschreven aan de inwoners van de gemeente Noordwijk.

Beste Noordwijkers, Noordwijkerhouters en Zilkers,

Wendy VerkleijOm moedeloos van te worden. Wat overkomt ons nu? De coronaregels zijn weer voor minimaal 3 weken aangescherpt. De besmettingscijfers zijn hoger dan ooit. De ziekenhuizen lopen vol en het virus is nog niet onder controle. Ondanks onze vaccinaties en ondanks alle nieuwe kennis en kunde heeft het coronavirus ons nog steeds in de greep.

Een extra corona hoofdstuk

Afgelopen anderhalf jaar heb ik in onze gemeente ongelofelijk veel veerkracht gezien. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar bijzondere corona verhalen en initiatieven uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. Dit om een impactvol stuk lokale geschiedenis vast te leggen in een historisch magazine en de verhalen niet vergeten. Maar de periode van terugkijken en verwerken is helaas nog niet aangebroken. We zitten weer midden in de coronacrisis en het geschiedenisboek kan nog niet worden uitgegeven. Sterker nog: het krijgt er een extra hoofdstuk bij. 

Met elkaar optrekken

Naar elkaar wijzen heeft geen zin. Met elkaar optrekken wel. Laten we onze gezamenlijke veerkracht weer gebruiken en niet bij de pakken neer gaan zitten. Het virus mag ons niet klein krijgen. Laten we dus weer de 1,5 meter afstand houden, thuiswerken, handen wassen, testen bij klachten en alle nieuwe maatregelen zorgvuldig in acht nemen. Zodat we zo snel mogelijk onze normale levens kunnen hervatten. 

Een enorm offer

Van sommige beroepsgroepen en ondernemers wordt wederom een enorm offer gevraagd. Het zorgpersoneel staat weer voor een enorme opgave. Help hen en steun hen in deze moeilijke tijd! Wees begripvol naar onze handhavers, zij doen hun werk. Of ga eens wat vaker uit lunchen en steun daarmee onze horecaondernemers die opnieuw fors moeten inleveren.

Sombere gevoelens te lijf

Natuurlijk heeft deze lange crisis effect op onze mentale gezondheid. Voor de een meer dan voor de ander. Laten we juist op psychische vlak naar elkaar blijven omkijken. De gemeente Noordwijk heeft onlangs Een extraatje voor je welzijn geïntroduceerd. Om sombere gevoelens te lijf te gaan. Er zijn vier activiteiten waar u als inwoner aan mee kunt doen: een cursus mindfulness, een hardlooptraining, een hulp app ‘kleur je leven' of een cursus ‘vrienden maken’. De activiteiten zijn gratis of vragen een eigen kleine bijdrage. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente. Doe er uw voordeel mee. Juist in deze periode is uw mentale gezondheid een groot goed.

We zijn een sterke gemeente. Laten we samen onze schouders er weer onder zetten! 

Wendy Verkleij
Burgemeester van Noordwijk