Burgemeester Wendy Verkleij over verruiming coronamaatregelen

Onze burgemeester Wendy Verkleij schreef op dinsdag 30 juni 2020 een nieuwe brief aan alle inwoners van de gemeente Noordwijk. Lees de brief of bekijk de korte film.

Beste inwoners van de gemeente Noordwijk,

Wat is het snel gegaan de laatste weken! Onze terrassen gingen open. We kunnen weer naar hartenlust sporten…

Ondertussen zijn onze basisscholen ook weer helemaal open. De kinderen zien hun vriendjes en vriendinnetjes weer en zitten weer met elkaar in de klas. Zoals vanouds. De leerkrachten hebben de leerlingen gemist en ik denk ook andersom. In het nieuwe schooljaar gaan ook middelbaar en hoger onderwijs weer naar normaal lesgeven.

Vooral voor alle examenkandidaten was dit een gek schooljaar. Recent hoorden zij of ze geslaagd waren. Voor veel jongeren een reden om de vlag met schooltas uit te hangen! In deze brief wil ik alle geslaagden nogmaals van harte feliciteren. 

Bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen kunnen gelukkig weer meer dan één bezoeker ontvangen. Het elkaar niet kunnen zien heeft velen diep in het hart geraakt. Het is zo fijn dat wij onze familieleden nu kunnen bezoeken. Wel van belang is dat het huis of de instelling helemaal vrij zijn van corona-besmettingen.

Er zijn nog meer mooie ontwikkelingen. Een nieuwe, flinke verruiming werd woensdag 24 juni aangekondigd. Jongeren tot 18 jaar hoeven zich niet meer aan de 1,5 meter afstand te houden. Fantastisch dat het personenvervoer, onder bepaalde restricties, weer alle zitplaatsen beschikbaar mag stellen. We kunnen elkaar binnenkort weer in groepen ontmoeten. Buiten en -onder voorwaarden- binnen. Evenementen mogen weer, eveneens onder voorwaarden, georganiseerd worden. Dat opent de deur naar nieuwe mogelijkheden. Wat fijn. Dit geeft ruimte en meer mogelijkheden elkaar te ontmoeten. 

Dat dit alles nu mogelijk is, is niet vanzelf gekomen. Al deze versoepelingen hebben we samen bereikt. We hebben er enorm veel voor moeten laten. Zowel privé als zakelijk. Dat we eerdere verruiming van de regels nu al bereikt hebben is een enorme prestatie. Zoals we ervoor staan geeft het de burger moed.

Echter; moed mag niet overslaan in overmoed. Het virus is nog steeds onder ons en zal dat ook blijven. Dus is het belangrijk dat we rekening houden met de regels. We pakken het leven op én we houden afstand. Wassen regelmatig onze handen en blijven thuis met een snotneus. En als we het nodig vinden laten we ons testen.

Als gemeente werken wij met vele organisaties verder aan de OpenUP van Noordwijk. Met een brede maatschappelijke alliantie bespreken wij om de twee weken hoe wij in deze bijzondere tijd onze gemeente kunnen vormgeven. Het doet me goed om de betrokken leden te spreken, “in elkaars keuken te kijken” en gezamenlijk slimme initiatieven op maat te maken. 

We hebben inmiddels al heel wat drukke stranddagen achter de rug. Door inspanningen van veel mensen zijn ze goed verlopen. De gemeente vindt het fijn dat de horeca ondernemers binnen de verruiming op een verantwoorde manier invulling geven aan de voor gemeente Noordwijk zo kenmerkende hospitality. Echter zij kunnen het niet alleen, zijn deels afhankelijk van het gedrag van hun gasten. Help onze ondernemers door mee te denken en mee te werken, houdt u aan de 1.5 meter afstand. Deze regel geldt nu eenmaal. Het is van belang dat we allen onze verantwoordelijkheid nemen. Zo kunnen we gezamenlijk het virus op afstand houden. 

We sluiten de gemeentelijke parkeerterreinen niet meer af. Wij denken dat dit nu kan, maar vragen iedereen goed op te letten als het ergens te druk wordt. Om te zorgen dat hulpdiensten ook het strand kunnen bereiken vragen wij fietsers en scooters niet meer te parkeren op de afritten. Bij het strand worden meer tweewieler-parkeerplekken gecreëerd. Zo zetten we ons in om zoveel mogelijk bezoekers onbezorgd te kunnen laten genieten van de plezierige en gezonde omgeving. 

Na alle terechte aandacht voor verpleegkundigen, mensen in de zorg en vele andere beroepen lijkt het mij goed om eens stil te staan bij al die mensen die er voor zorgen dat alle noodmaatregelen worden nageleefd. Ik heb het dan specifiek over politieagenten en toezichthouders onze Boa’s. Ook in onze gemeente hebben ze een bijzondere rol gekregen.

Regelmatig mensen aanspreken op hun gedrag. Het is niet niks. Vaak gaat dat natuurlijk zonder slag of stoot, maar helaas soms ook niet. Ik hoor regelmatig de verhalen van handhavers en ik kan u zeggen: het liegt er niet om. Wat zij regelmatig, gelukkig vaak figuurlijk, naar hun hoofd geslingerd krijgen, is soms schrikbarend.

Maar ze blijven hun werk doen. Ze doen dit in het belang van ons allen. Ik heb daar enorm veel waardering voor. Het gezag van Politie en Boa’s moet vanzelfsprekend zijn. Het woord respect is hier op zijn plaats.

Het gaat in deze bijzondere samenleving om uw bijdrage, uw opstelling, uw gedrag. Onze handhavers herinneren u en onze bezoekers daaraan. In het succes van vandaag, kan het falen van morgen besloten liggen. Een tweede coronabesmettingsgolf behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Het virus kan zich snel verspreiden. We moeten dus alert blijven. En dat doen we samen. Onze gemeente is sterk en veerkrachtig. Dat hebben we bewezen. Daar mogen we trots op zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de komende zomermaanden naar elkaar blijven omkijken en verantwoordelijkheid nemen daar waar nodig. 

Ik wens u een fijne zomer en geniet van onze prachtige gemeente. 

Burgemeester Wendy Verkleij