Campagne statiegeld op blikjes heeft succes

Het was al jaren onderwerp van gesprek, maar dankzij de campagne ‘Statiegeld, Yes We Can!’ is er eindelijk een knoop doorgehakt. Statiegeld op blikjes is een feit!

Minder zwerfafval

Op woensdag 3 februari 2021 liet Staatssecretaris Stientje van Veldhoven weten dat ze het besluit heeft genomen dat ook op blikjes statiegeld moet komen. De reden hiervoor is het aandeel van blikjes in het zwerfafval, dat de laatste jaren alleen maar toeneemt. Vanaf 31 december 2022 zal er dan ook op ieder blikje voortaan € 0,15 statiegeld zitten. 

Statiegeldalliantie

De afgelopen weken lieten gemeenten, zwerfafvalrapers en organisaties samen met de Statiegeldalliantie zien hoe groot het probleem eigenlijk is. Door samen een vuist te maken is deze boodschap ook doorgedrongen bij de Staatssecretaris. Er werd al langer gevraagd om deze oplossing, maar de verpakkingsindustrie wist dit telkens weer opnieuw tegen te houden. Ze kregen toen nog de kans om ervoor te zorgen dat het probleem van blikjes in het zwerfafval minder zou worden, maar dat werd de laatste jaren juist steeds erger. 

Noordwijk ondersteunt de actie

Ook de gemeente Noordwijk deed mee aan deze actie. Wethouder Sjaak van den Berg: Het duurt nog wel even, maar ik ondersteun het besluit tot invoeren van statiegeld op blik. In Noordwijk hebben we onlangs gezien wat de z-ambassadeurs in een paar dagen van straat en uit bermen en plantsoenen haalden. Weg met de rommel, gooi je blikje nu al bij het PMD afval! Het besluit voor statiegeld op kleine plastic flesjes werd al eerder genomen. Dat zal vanaf 1 juli 2021 in gaan.