Dakrenovatie gemeentehuis bijna afgerond

De dakrenovatie van het oude deel van het gemeentehuis in Noordwijk Binnen is bijna klaar. De aannemer, loodgieter en de schilder leggen de laatste hand aan het werk. De steigerbouwer haalt deze week al een deel van de steigers weg.

Stap voor stap

De werkzaamheden startten medio februari 2021. Maanden heeft het monumentale pand aan de Voorstraat in de steigers gestaan. Nu is dat bijna voorbij. Eind juni haalt de steigerbouwer de steiger aan de voorgevel weg. Daarna haalt hij steeds andere steigerdelen weg. Dan zijn ook de laatste steigers weggehaald. De planning is dat in de laatste week van juli 2021 het werk helemaal klaar is.

Halve eeuw

De dakpannen en loodslabben waren op, zo bleek uit inspectie. Maar er was meer onderhoud nodig. Een gespecialiseerd bedrijf voerde de werkzaamheden uit. De hoofdaannemer was Hulshof Bouw & Restauratie B.V. uit Aarlanderveen. Gespecialiseerd in historische herstelwerkzaamheden. Naast  nieuwe dakpannen en loodslabben heeft de aannemer noodzakelijk schilderwerk van de dakkapellen uitgevoerd. Hij herstelde goten, voegwerk en roestende ankers. Het dak moet nu minimaal weer 50 jaar meekunnen.

Monumentale met eigen verhaal

Het raadhuis van Noordwijk werd in 1887 aan de Voorstraat gebouwd. Architect Nicolaas Molenaar sr. ontwierp het gebouw. In neoclassicistische stijl. De eerste steen werd gelegd op 14 april 1887 gelegd. De bouw kostte fl. 19.000,-. Nou wilde het toeval dat in de gemeente Woerden men datzelfde jaar ook een nieuw raadhuis wilde bouwen. Men was onder de indruk van het ontwerp van Molenaar. 

Auteursrecht

De Woerdense burgemeester Schalij wilde niet te veel geld uitgeven. Toen hij de bouwtekeningen van de Noordwijkse burgemeester had gekregen, liet hij deze door de gemeentelijke architect Cornelis Fluijt kopiëren. Dat gebeurde door de tekening in spiegelbeeld over te tekenen. Deze Woerdense kwestie leidde uiteindelijk tot de invoering van het auteursrecht op architectonische ontwerpen. Nicolaas Molenaar sr. mocht ter compensatie in Woerden enkele bedrijfsgebouwen en de Sint Bonaventurakerk bouwen.