Fietstelling in Noordwijk

Gemeente Noordwijk houdt een proef met het meten van fietsen langs de Herenweg in Noordwijk. Bij succes krijgt het een vervolg.

Signum meet

Op het fietspad langs de Herenweg in Noordwijk ter hoogte van nummer 100 hangt een fietsteller. Officieel heet de teller de Signum. Het apparaat meet verschillende fietsgegevens. Zoals de snelheid, de richting en het tijdstip. Natuurlijk ook de aantallen voertuigen die passeren. 

Geen privacygevoelige informatie

De proef is een samenwerking tussen gemeente Noordwijk en Cycledata. De proef is op donderdag 22 juli 2021 gestart en duurt 8 weken. Bij succes worden mogelijk ook op andere plekken tellingen gepland. Goed om te weten. De fietsteller verzamelt geen privacygevoelige informatie. De Signum is namelijk een radar en geen camera. Hij kan niet registreren wie met welke snelheden over het fietspad rijdt.

Ontwikkeling volgen

Fietsen is namelijk in ontwikkeling. De afgelopen jaren is het aantal fietsers sterk toegenomen. De verwachting is dat fietsen de komende jaren nog verder aan populariteit wint. Ook de verscheidenheid aan voertuigen op de fietspaden neemt toe. Alle meetgegevens geven inzicht over bijvoorbeeld het gedrag van rijders en de drukte op de fietspaden. De gemeente kan deze informatie goed gebruiken. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het fietsplan. Of bij de ontwikkeling van doorfietsroutes. Op deze manier werkt gemeente Noordwijk aan veiliger fietsverkeer en een betere doorstroming.