Hommels in het Bijenlandschap

In onze gemeente zoemen ze rustig rond. Hommels. Een heel sociaal dier. Je ziet ze dan ook vaak met elkaar een rondje langs de bloemen maken.

 30 hommelsoorten

Er leven ongeveer 30 hommelsoorten in Nederland. Deze bijzondere bij – want bijen zijn ze – heeft net als de honingbij een sociaal leven. Ze leven en werken met elkaar samen in een nest en verzorgen het nageslacht. Ook hier is er één koningin die voor de eitjes zorgt, de rest helpt mee met de verzorging.

Start cyclus – De koningin

De cyclus begint elk jaar met de koningin. Zij is aan het eind van de zomer bevrucht en overleeft als enige de winter in een schuilplaats. In het vroege voorjaar bouwt ze een klein nest en legt de eerste eieren. Dat is een moeilijke periode voor haar, ze moet haar larfjes voeden met stuifmeel, terwijl er nog maar weinig bloemen zijn. Help haar, en zorg juist dán voor voldoende bloemen in je tuin. 

Voltooiing cyclus

Als  de werksters uitkomen, nemen zij de taken van de koningin over. De koningin blijft vervolgens in het nest en legt nog meer eieren, de werksters bouwen verder aan het nest en verzamelen voedsel voor het broed. Tot eind zomer, dan komen er opeens mannetjes en nieuwe koninginnen uit de eieren. De cyclus begint opnieuw.

Soortzoekers

Wil je meer weten over welke hommel een nest heeft in een muizenhol, of in het gras of een boom, of wat de verschillen zijn tussen man en vrouw hommel? Of welke hommels je in de tuin vindt, en welke in de duinen? Er zijn allerlei zoekkaarten beschikbaar op internet. We noemen hier: determineren.nederlandsesoorten.nl en klik op ‘Hommels van Nederland’

Groene Cirkel bijenlandschap

De gemeente Noordwijk werkt in de Groene Cirkel Bijenlandschap met een groot aantal partijen samen aan een bijvriendelijke omgeving. In 3 jaar tijd heeft deze aanpak en inrichting van een bijvriendelijke omgeving gezorgd voor 34% meer soorten bijen in deze regio. Meer informatie: bijenlandschap.nl Je kunt je ook opgeven voor een leuke nieuwsbrief.