Jongerenvragenlijst over duurzaam Noordwijk

“Het huis verduurzamen of toch een toffe vakantie, wat vinden de jongeren van Noordwijk?!” De jongerenvragenlijst over duurzaam Noordwijk van de gemeente raakt een snaar. De vragenlijst werd eind mei via de scholen uitgezet. Binnen een mum van tijd hadden 173 scholieren ‘em ingevuld.

Via de middelbare scholen

De oproep is gedaan via de middelbare scholen in de gemeente. Direct in de leefwereld van de jongeren. Meedoen is extra aantrekkelijk gemaakt. Onder alle deelnemers worden tien bol.com-bonnen ter waarde van 20 euro verloot. De gemeente is erg blij met de samenwerking met de scholen.

Participatie voorop

In Noordwijk werd al een onderzoek uitgevoerd over dit onderwerp. Een participatietraject over een toekomst waarin er geen gebruik gemaakt meer wordt van aardgas en waarin alle energie duurzaam opgewekt wordt. Dorpsgesprekken. Een ‘volwassenenenquete’. Veel voorlichting over wat er de komende jaren op de samenleving afkomt.

Tandje erbij voor jongeren

Tijdens deze participatie ontmoette de gemeente te weinig jongeren. Terwijl het onderwerp juist jongeren raakt. Zij krijgen in hun leven volop te maken met de geleidelijke opwarming van de aarde en de gevolgen die dat heeft. Daarom stelde de gemeente een speciale vragenlijst samen en verspreidde deze doelgericht via de scholen. Met het verzoek om de uitnodiging door te sturen naar broers, zussen, vrienden en kennissen.

Afscheid nemen van aardgas

De antwoorden zijn adviezen aan de gemeenteraad. Deze is bezig om voor de komende jaren een plan op te stellen. De jaren waarin we van het aardgas afscheid nemen en er voor gaan zorgen dat we op een duurzame manier onze energie opwekken. De gemeenteraad wil een plan maken waarin goed rekening wordt gehouden met wat inwoners vinden.

Jongeren in onze dorpen

Jongeren die wonen in Noordwijk, Noordwijkerhout, De Zilk kunnen de vragenlijst nog tot 10 juni invullen. Ben je jong? Laat ons weten hoe jij tegen de verduurzaming aan kijkt. Hier staat de jongerenvragenlijst over duurzaam Noordwijk.

Verder lezen

Speciale nieuwsbrief

Geef je op voor onze digitale nieuwsbrief over duurzaamheid en verduurzaming. Dat kan hier.