Koninklijke Erepenning voor de Reddingsbrigade Noordwijk

Op zaterdag 7 mei reikte burgemeester Wendy Verkleij de Koninklijke Erepenning uit aan de Noordwijkse Reddingsbrigade (NRB). Deze penning symboliseert de waardering van Koning Willem Alexander voor de bijzondere verdiensten van de NRB.

100 jarig jubileum

Burgemeester overhandigt erepenning aan ReddingsbrigadeDe NRB bestond op 9 maart 2021 100 jaar. Dit feest kon toen, in verband met corona, niet gevierd worden. Het werd toch een mooi jaar, want vorig jaar nam de reddingsbrigade wel haar intrek in de nieuwe reddingspost bij afrit 10. Burgemeester Wendy Verkleij: De Koninklijke Erepenning is een hele grote eer. Dat hij is toegekend aan de NRB is zeer verdiend, want de vereniging betekent enorm veel voor onze gemeente. Al 100 jaar staat de NRB voor veiligheid dankzij vele vrijwilligers. Door de jaren heen zijn talloze inwoners uit Noordwijk en omgeving opgeleid van zwemmer tot lifeguard of redder op het 13 km lange strand van onze mooie badplaats. Zij staan altijd voor ons klaar. Er hebben ongelofelijk veel reddingen plaatsgevonden met een goede afloop. Maar de verenging wordt af en toe ook geconfronteerd met moeilijke opgaves of verdrinkingen. Dit laat diepe sporen na. Ik heb veel respect voor de vrijwilligers van de NRB.

Proactief en preventief

Reddingsbrigade groepsfoto met certificatenDe reddingsbrigade is een alarmorganisatie en houdt toezicht op het strand en ook bij diverse evenementen. Daarnaast maakt de NRB onderdeel uit van de nationale reddingsvloot en zijn ze betrokken bij veel activiteiten. Burgemeester Wendy Verkleij: De NRB is daarnaast een proactieve organisatie, ze verzorgen onder meer opleidingen en zwemlessen. Zo stellen zij alle kinderen in Noordwijk en de directe omgeving in staat om zwemlessen te volgen. Heel belangrijk, als je zo dichtbij de zee woont, dat kinderen leren wat muien zijn en weten hoe ze daarmee moeten omgaan.

Vrijwilligers gezocht

Op de nieuwe strandlocatie bij afslag 10 heeft de NRB alles onder één dak: een reddingspost, EHBO ruimte, ruimte voor materiaal en een trainings- en verenigingsruimte. De reddingsbrigade kijkt ambitieus naar de toekomst en heeft mooie plannen. Daar zouden ze graag meer vrijwilligers bij willen betrekken. Dat kan op allerlei manieren; als schipper, chauffeur, postcommandant, voorlichter op scholen, EHBO-er en nog meer. Kijk voor meer informatie op de website van de NRB.