Monument Levenslicht tijdelijk in Noordwijk

Met het tijdelijke monument 'Levenslicht' wordt stilgestaan bij slachtoffers van de Holocaust. Het monument blijft t/m zondag 16 februari 2020 voor het kantoor in Noordwijkerhout staan. Daarna gaan de stenen zwerven door de gemeente.

Herdenking

Burgemeester Wendy Verkleij hield een toespraak bij het tijdelijk 'Levenslichtmonument'. Vervolgens ging historicus Koen Marijt in op de ondergedoken Joden in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zanger Maarten Krijger en accordeonist James Pollard zorgen voor de muzikale omlijsting.

Waarom herdenken?

Op 27 januari 2020 was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld werd daarbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk, is vanaf vrijdag 7 februari het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien bij het gemeentekantoor van Noordwijkerhout, Herenweg 4. Het monument blijft daar een week staan.

Landelijk project

Het monument in de gemeente Noordwijk maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Aan dit project doen meer dan 150 Nederlandse gemeenten mee.

104.000 slachtoffers Holocaust

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden. Soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Noordwijk zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. 

Lichtgevende stenen

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij ‘Levenslicht’ blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.