Noordwijk speelt opnieuw de 1e voetbalwedstrijd uit de geschiedenis

Op zaterdag 11 september 2021 spelen Noordwijkers en Noordwijkerhouters de 1e voetbalwedstrijd in Nederland na. Dat gebeurde in 1789. Zo blijkt uit brieven van Engelse Kostschool jongetjes aan hun moeders aan de overkant van de Noordzee. Onze gemeente schreef sportgeschiedenis.

Kostschool De Veer

Ze zaten op de kostschool De Veer in Noordwijk Binnen. De Engelse jongens vormden het ene team. Hun schoolgenootjes uit Rusland, Polen, Nederland en Frankrijk het andere team. De 2 groepen troffen elkaar ergens halverwege de kernen Noordwijk Binnen - Noordwijkerhout voor een potje 'mob football'. De Engelsen wonnen. Zij kregen met veel geduw en getrek de bal in Noordwijkerhout. Laaiend enthousiast waren ze. Euforische brieven voor Brits jongensgeluk volgden. 

Hoe voetbal verscheen in Nederland

We hebben deze kennis te danken aan Jan Luitzen en Wim Zonneveld. Zij schreven de studie 'Hoe voetbal verscheen in Nederland'. Op zaterdag 11 september 2021 tijdens de Open Monumentendag wordt de wedstrijd opnieuw gespeeld. Daaraan dragen veel voetbalverenigingen uit Noordwijk en Noordwijkerhout bij. De leden van toneelvereniging ODI doet ook een duit in het zakje. Zij 'spelen' de keurige 18e eeuwse kostschooljongetjes na.

De wedstrijd

De wedstrijd start 11:30 uur uur. Locatie Teylingen College - Leeuwenhorst. Breng wat pleisters mee want echt 'lief' en 'elegant' was het niet, zo'n potje mob football.

Open Monumentendag

Op Open Monumentendag staat er nog veel meer leuks op het programma.