Opening strandpaviljoen NRB en ZVN

Een langgekoesterde wens komt uit. Gemeente Noordwijk, de Noordwijkse reddingsbrigade en de Zeilvereniging Noordwijk openden vrijdagochtend 16 juli 2021 het nieuwe gezamenlijk gebouw van de reddingsbrigade en de zeilvereniging. Een mooi strandpaviljoen waar de 2 apart zijn gehuisvest. Ook de politiepost zit er.

De vlaggen wapperen fier op het paviljoen 

Sjaak van den Berg, wethouder gemeente Noordwijk, knipte symbolisch een lint door. Daarna hees hij met Harry Admiraal, voorzitter Noordwijkse reddingsbrigade (NRB) en Cees Rodenburg, voorzitter Zeilvereniging Noordwijk (ZVN) de vlaggen van de reddingsbrigade en de zeilvereniging. De 2 vlaggen wapperen voortaan fier op het gloednieuwe paviljoen.

Van intentie naar een eigen onderkomen

Het paviljoen staat op het strand. Ter hoogte van de Koningin Wilhelminaboulevard 101 in Noordwijk aan Zee. Met de feestelijke opening is een traject afgerond dat in 2015 officieel startte. NRB en ZVN ondertekenden toen de intentieovereenkomst. Het doel. Een pand waarin ze allebei apart konden worden gehuisvest. Op het strand. Dichtbij de zee. Goed bereikbaar. Met een nuttig uitzicht over het werkgebied. 

Uitkijken naar de dag

De NRB keek reikhalzend uit naar de voltooiing van de bouw. Bezoekers van de website konden de bouw van week tot week volgen. Bekijk het fotoverslag. Ook de ZVN meldde eerder deze maand Trots dat we zijn verhuisd naar ons nieuwe clubgebouw!

Past bij strand, zee en kust 

Het gebouw ademt de sfeer van een strandpaviljoen. Het past bij ‘strand’, ‘zee’ en ‘kust’. Het is van de hand van architect Robert Dessing. Hij werkt bij Van Manen Architecten. Het bekende Noordwijkse architectenbureau dat in Noordwijk vele markante gebouwen heeft ontworpen. De bouwer is ‘Van der Niet bouw’. Deze zorgde er voor dat de bouw gestaag is verlopen ondanks corona. Een eerste storm heeft het gebouw in aanbouw al overleefd. 

De veiligheid bewaken

Namens de gemeente bewaakt de NRB de veiligheid van bezoekers van het strand en die van de zeezwemmers. Dit is een wettelijke taak van de gemeente. Om de brigade zijn werk goed te laten doen is een goed onderkomen nodig. In het verleden heeft de NRB bij de gemeente aangegeven dat het gebouw aan de Bosweg 4 in slechte staat verkeerde. Het was te krap. De wens was er om naar een groter gebouw te verhuizen. Een locatie op het strand was de meest logische vanwege de taken van de NRB. De ZVN zat met een vergelijkbaar probleem. Ook het oude pand van de ZVN voldeed niet meer aan de eisen. Het is inmiddels gesloopt. 

De komende jaren verenigd 

In zijn toespraak benadrukte de wethouder dat de ZVN haar oude clubhuis heeft verruild voor een mooi nieuw gebouw. “De Noordwijkse leden kunnen hier goed gebruik van maken. Ze hebben een mooi en gezellig onderkomen. De NRB heeft een nuttige accommodatie op het strand en kan in geval van nood snel ter plaatse zijn. Veiligheid, toezicht en sport zijn voor de komende jaren verenigd in dit fraaie paviljoen.”