Plechtige herdenking oorlogsongeluk Vredebest

Afgelopen zondag 2 oktober 2022 vond een herdenking plaats van het noodlottige Tweede Wereldoorlog ongeluk bij de voormalige boerderij Vredebest aan het Westeinde in Noordwijkerhout.

Boerderij Vredebest

80 jaar geleden, op vrijdag 2 oktober 1942, stortte een geallieerde bommenwerper (Halifax) neer op boerderij Vredebest aan het Westeinde. 2 bewoners van de boerderij en alle 7 bemanningsleden van het vliegtuig kwamen daarbij om het leven. 

Herdenken

Zondag 2 oktober 2022 was er een herdenking en de officiële onthulling van een door de Gemeente Noordwijk geplaatst informatiebord. Er werd stilgestaan bij het oorlogsdrama en wat onze dorpsgenoten is overkomen. Er werd gedacht aan de doden die zijn gevallen; de omgekomen bewoners van de boerderij en de bevrijders in het vliegtuig. En er werd nagepraat met de familieleden die door dit oorlogsongeluk zijn getroffen, de pijn was nog lang nadat de oorlog voorbij was te voelen. 

Verborgen verleden

Het herdenkingsbord is te vinden langs het Westeinde tussen de huisnummers Westeinde 64B en 64. Rechts van de crash-site en rechts van waar ooit boerderij Vredebest stond. Het bord is opgenomen in de fietsroute over het Verborgen Verleden van Noordwijkerhout.