Project renovatie en hergebruik landschuurtjes van start

Slapen aan de rand van de bollenvelden in een gerenoveerd landschuurtje. Met dat doel worden drie landschuurtjes in de gemeenten Noordwijk en Teylingen opgeknapt. Als de vergunningen rond zijn, kunnen ze gebruikt worden als overnachtingsplek voor wandelaars, fietsers en toeristen.

Renovatie en hergebruik landschuurtjes

Het project draait om renovatie en hergebruik van 3 landschuurtjes op het bollenland. Eén landschuurtje staat aan de Rijnsburgerweg in Voorhout; de andere twee aan de Leeweg in Noordwijkerhout. De gebouwtjes, vertellen het verhaal van de landarbeid op het bollenland. Omdat ze tegenwoordig geen functie meer hebben voor het bollenbedrijf, verdwijnen ze in hoog tempo uit het landschap.

Onderdeel van het landschap

Volgens het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) staan er nu nog 35 landschuurtjes in de Bollenstreek. Sinds 2016 zijn er 8 ingestort of gesloopt. Omdat de landschuurtjes onderdeel zijn van het landschap van de Bollenstreek hebben Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) en het CHG, samen met gemeenten in de Bollenstreek, een reddingsproject voor een aantal landschuurtjes opgezet. 

Overnachten in landschuurtjes

Als de vergunningen rond zijn, worden dit jaar 3 landschuurtjes gerenoveerd en geschikt gemaakt als eenvoudige overnachtingsmogelijkheid, zonder veel luxe. Onder het motto Bulbs & Breakfast kunnen ze dan een alternatieve recreatiemogelijkheid op het platteland bieden voor wandelaars, fietsers en toeristen. Het is de bedoeling de schuurtjes 25 jaar in stand te houden. Het omliggende bollenland mag er geen schade van ondervinden; de bollenteelt blijft voorop staan.

Ondertekening uitvoeringsovereenkomst

 Op 6 maart 2020 is hiervoor een Uitvoeringsovereenkomst getekend tussen GOM, het gemeentelijk Cluster Duin- en Bollenstreek-gemeente en de gemeenten Noordwijk en Teylingen. In die overeenkomst regelen de betrokken partijen de financiering en de onderlinge verantwoordelijkheden rond het project.