Rioolonderzoek naar drugs en alcoholgebruik

Nog even en ook in gemeente Noordwijk analyseren de specialisten van KWR het rioolwater om te bepalen hoe veel alcohol en drugs Noordwijk gebruikt. Dat blijkt uit de college-beantwoording van CDA-vragen. Bevestigen de data het beeld van de Stichting Brijder en de GGD?

Zorgen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de vragen van het CDA beantwoord over het drugsgebruik onder jongeren in gemeente Noordwijk. Het CDA vraagt: “Deelt het college de zorg van het CDA dat het drugsgebruik in Noordwijk steeds normaler lijkt te zijn geworden?”

Beeld van de problematiek

De partij wil ook het volgende weten. “Heeft het college een beeld van de drugsverslavingsproblematiek in onze gemeente, bijvoorbeeld vanuit gesprekken met zorginstellingen en jongerenwerkers?” Tot slot vraagt het CDA of er een rioolonderzoek is gehouden in Noordwijk.

Niet hoger dan in andere gemeenten

Het college begrijpt de zorgen, zo blijkt uit het antwoord. Drugsgebruik mag niet normaal gevonden worden. Ook zegt het college. “Tegelijkertijd laten de kerncijfers van de GGD (…) niet zien dat het gebruik van soft- en harddrugs in Noordwijk stijgt. Tevens laten deze cijfers zien dat het gebruik niet hoger is dan in andere gemeenten.”

Brijder onderschrijft het beeld

Stichting Brijder onderschrijft dit beeld, zo blijkt uit de brief. “De stichting geeft aan zich niet méér zorgen te maken om Noordwijk dan om andere gemeenten. Ook geven boa's en jongerenwerkers aan dat zij niet het idee hebben dat het drugsgebruik in de gemeente Noordwijk significant afwijkt van het landelijke gemiddelde.”

Op naar een rioolonderzoek

Het college geeft daarbij aan dat er nog nooit rioolwateronderzoek is gedaan naar het gebruik van alcohol en drugs in de gemeente Noordwijk. Die bron van data is nog onbenut. Maar daar komt snel een einde aan.

Specialist gaat aan de slag

“Wij hebben KWR (het wateronderzoeksbureau) eerder dit jaar al gevraagd om begin 2022 rioolwateronderzoek te doen naar middelengebruik in de gemeente Noordwijk. (…) Dit geeft ons waardevolle informatie om met lokale partners te gebruiken in bijvoorbeeld preventie en voorlichting.”

Hoe werkt zo’n rioolonderzoek. Bekijk het filmpje

Lees ook dit artikel Drugs in het Riool

Lees ook de brief die het college aan de gemeenteraad schreef. Beantwoording schriftelijke vragen (CDA) Drugsgebruik