Steeds meer oog voor eenzaamheid en armoede

‘Ik woonde in een achterstandsbuurt, maar het waren de gelukkigste jaren van mijn leven’. Op de netwerkbijeenkomst over armoede en schulden in Noordwijk vertelde Alinda Scheepers haar persoonlijke verhaal over haar jeugd vol armoede en tegenslag.

Dennis Salman speech eenzaamheid en armoedeAlinda Scheepers groeide op in Eindhoven. Zij schetste een levensecht beeld van een situatie waarin gezinnen terecht kunnen komen. Armoede kan leiden tot schulden, slechte keuzes en eenzaamheid. Als ervaringsdeskundige nodigde ze de aanwezigen uit om zich eens te verplaatsen in de schoenen van een ander.

Jeugd

Na deze indrukwekkende opening vervolgde de bijeenkomst met workshops over eenzaamheid en armoede. Theatergroep ‘Lering & Vermaak’ bracht op een ludieke manier het gesprek op gang over het signaleren van armoede onder jeugd. Met name voor hulpverleners en scholen is dit een hele uitdaging. Hoe doe je dat op een goede manier om daarna hulp aan te kunnen bieden?

Verbinding

De workshops over eenzaamheid gebruikten deze infographic als leidraad. Wat gebeurt er als eenzaamheid je leven insluipt. En welke aspecten helpen om weer de verbinding te vinden. Een levendige discussie met de deelnemende organisaties liet zien dat de activiteiten in Noordwijk al veel met deze zogenaamde werkzame factoren doen, maar dat ook nog verbetering mogelijk is.

Samen de trap op - infographic

Tekst infographic

Samen de trap op

Wat gebeurt er met mij?

Je voelt je onprettig alleen

Interpretatie sociale informatie gaat op een negatieve manier

Ontwikkelt meer negatieve gevoelens

Langdurige vecht/vlucht stand

Je trekt terug

Je blijft vaker thuis

Wat kan mij helpen?

Zinvol bezig zijn

Hulp durven vragen

Betekenisvolle rol door anderen te helpen

Verbreden sociale contacten

Regelmatig en duurzaam contact

Sociale vaardigheden

Realistisch zelfbeeld

Steeds meer initiatieven

Wethouder Dennis Salman genoot van de hoge opkomst en de goede gesprekken. ‘Fantastisch om te zien dat er zulke goede initiatieven zijn om eenzaamheid tegen te gaan. In onze aanval op armoede onder kinderen is het heel goed dat steeds meer organisaties hier oog voor krijgen!’
In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. De Week tegen Eenzaamheid 2022 is van 29 september t/m 6 oktober.