Uitbreiding opvang Oekraïense vluchtelingen in Achmeagebouw

Sinds 15 mei 2022 vangt de gemeente Noordwijk Oekraïense vluchtelingen op in het Achmeagebouw aan de Van de Mortelstraat in Noordwijk. Hier zijn 20 units ingericht voor de opvang van 80 vluchtelingen. Er verblijven op dit moment 57 vluchtelingen.

Uitbreiding opvanglocatie

Vanaf 15 november 2022 kan de gemeente Noordwijk hier 54 extra vluchtelingen opvangen. Daarnaast heeft de gemeente afspraken met Achmea gemaakt over de verlenging van het gebruik van het Achmeagebouw tot 14 mei 2023.

In de gemeente vangen we op dit moment in totaal 445 vluchtelingen op. Dit zijn 94 vluchtelingen op gemeentelijke opvanglocaties en er verblijven 351 vluchtelingen bij particulieren. 

Ondersteuning door Welzijnskwartier

Welzijnskwartier ondersteunt met sociaal werk op de noodopvanglocaties Achmea, Dijkzicht, Maria ter Zee en het Windkrachthuis: 

  • Samen met vrijwilligers organiseert Welzijnswerk meerdere koffiemomenten per week. Hier gaan bewoners van de opvanglocaties met elkaar, met de vrijwilligers en sociaal werkers op een laagdrempelige manier in gesprek. 
  • Welzijnskwartier organiseert wekelijks taallessen. Hier nemen zowel Oekraïners in de particuliere opvang als Oekraïners in de gemeentelijke opvang aan deel.
  • Vrijwilligers zijn gestart met het opknappen van de fietsen en leren de bewoners hoe ze dit zelf kunnen doen. 
  • Na de zomervakantie heeft Welzijnskwartier het activiteitenprogramma uitgebreid met filmavonden, verkeerslessen en aansluiting zoeken bij het lokale netwerk. 

Kledingwinkel

De kledingwinkel is verhuisd van de Pletterij in Noordwijkerhout naar het Achmeagebouw. Bewoners en vrijwilligers van Welzijnskwartier hebben samen de inrichting verzorgd op de 1e etage van het gebouw. Het winkeltje is op een aantal vaste momenten in de week geopend. Welzijnskwartier signaleert dat er grote behoefte is aan de kleding.

Zowel de vluchtelingen in de gemeentelijke opvang als de particuliere opvang maken hier veel gebruik van.

Verbinding met de lokale samenleving

De kerken tonen hun betrokkenheid en zoeken verbinding tussen de vluchtelingen en lokale samenleving. Vrijwilligers op de opvanglocatie Dijkzicht nemen bewoners mee op uitjes naar onder andere Volendam, musea en betrekken hun bij lokale evenementen. Jongeren vanuit de particuliere opvang in Noordwijkerhout weten de weg te vinden naar activiteiten in het jongerencentrum X-out.

Lees meer

Bekijk de webpagina Noordwijk helpt Oekraïne.