Uitvoering herinrichting Parallel Boulevard officieel gestart

Dinsdagmiddag 14 september hebben wethouder Alkemade van de gemeente Noordwijk en hoogheemraad Von Faber van het hoogheemraadschap van Rijnland samen officieel het startsein gegeven voor de herinrichting van de Parallel Boulevard.

Directeur Van der Hout van Dura Vermeer verzegelde het bouwterrein symbolisch met een hangslot. Daarna ondertekenden de heren een bouwbord om de samenwerking te bezegelen. 
De komende twee winters werken de gemeente Noordwijk, het hoogheemraadschap van Rijnland en aannemer Dura Vermeer gezamenlijk aan een ware metamorfose van de Parallel Boulevard. Bovengronds wordt de boulevard van gevel tot gevel vernieuwd. Ondergronds wordt de waterhuishouding verbeterd door de aanleg van een nieuw riool, infiltratietanks die regenwater opvangen en een 6 meter diepe drain die het grondwater reguleert. 

Droog, verkeersveilig en aantrekkelijk 

Opening parallel boulevard“Als in het voorjaar van 2022 de werkzaamheden voor de helft klaar zijn, zal er een verschil van dag en nacht zijn tussen de oude en de nieuwe helft van de Parallel Boulevard. Dan wordt pas echt zichtbaar waar we het voor doen: een verkeersveilige boulevard met een trotse uitstraling waar iedereen droge voeten en droge kelders houdt”, aldus wethouder Alkemade. Tussen medio 2022 en april 2023 wordt de 2e helft van de Parallel Boulevard vernieuwd. 

Vlotte en veilige voortgang

In de eerste winterperiode, tussen half september 2021 en begin april 2022, wordt het deel tussen De Grent en de Lage Wurft aangepakt. Dit traject is in 4 fasen verdeeld, om het gebied rond de Parallel Boulevard zo bereikbaar mogelijk te houden. Wethouder Alkemade: “We gaan zo snel als we kunnen en zo langzaam als het moet.” Ook hoogheemraad Von Faber benadrukt dat veiligheid en dus risicobeheersing de werkwijze bepalen. “De subsidieverlening vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma eist de meest zekere uitvoeringsmethode voor de drainage. Daarom hebben wij gekozen voor een open ontgraving voor de drain, zodat we zien wat we doen en de werking kunnen testen.” 

Omgevingsvriendelijk werken

Directeur Van der Hout van Dura Vermeer heeft alle vertrouwen in de aanpak: “We hebben niet gekozen voor de meest eenvoudige wijze van werken, maar voor de aanpak met de grootste kans op succes. Natuurlijk kun je zo’n project niet uitvoeren zonder dat de omgeving er iets van merkt. Je kunt wel proberen om de omgeving zo bereikbaar en leefbaar mogelijk te houden. Daar zijn onze werktijden op gericht en dat bepaalt de uitstraling van het werkterrein en de zones eromheen.” In de aanpak van Dura Vermeer is een nette gang voorzien tussen de Hoofdstraat, het parkeerterrein Palaceplein en het strand, zorgt de aannemer ervoor dat het werkgebied zo schoon en stofvrij als mogelijk blijft en begeleidt een gebiedsconciërge zwaar verkeer rondom de bouwplaats. Met de BouwApp blijven bewoners en ondernemers op de hoogte.

Intensieve voorbereiding

Het uitvoeringsplan voor de Parallel Boulevard is het resultaat van jaren van intensieve voorbereiding tussen beide opdrachtgevers, Noordwijk en Rijnland, en de omgeving. Een draagvlakonderzoek en risicoanalyse leidden tot een gespreide uitvoering in twee winterperiodes. De stikstofproblematiek vroeg om een aanvullende analyse van de stikstofimpact op de Natura 2000 gebieden rondom Noordwijk. Ondertussen is het parkeerterrein Palaceplein alvast vernieuwd om parkeerdruk tijdens de uitvoering te minimaliseren. Nu de natuurvergunning is verkregen en de aannemer aan boord is, kan het werk beginnen.