Verdwenen erfgoed Noordwijkerhout en De Zilk komt tot leven

In Noordwijkerhout en De Zilk kun je nu een mooie historische zoektocht volgen waarin het verborgen verleden van de dorpen tot leven komt. Op donderdag 18 november 2021 werd het ‘verdwenen erfgoed’ onthuld in de vorm van een kunstwerk en een wandel- & fietsroute.

Een mooie historische zoektocht

Wethouder onthult kunstwerkDe route leidt langs historische punten zoals oude kastelen, landgoederen, boerderijen, huizen, kerken en scholen. Sommige zaken zijn er nog en kun je daadwerkelijk zien. Andere punten zijn niet meer zichtbaar; het zogenaamde verdwenen erfgoed. Dankzij de route met 20 informatiepanelen komt dit erfgoed weer tot leven. 

Weer tot leven

In de dorpen zijn veel restanten te vinden van buitenplaatsen en boerenhoeves van vroegere adellijke families. Het erfgoed leeft vaak nog voort in straatnamen, woonwijken en namen van sportverenigingen, zoals bijvoorbeeld De Boekhorst. De route is gemaakt in samenwerking met de historische experts van Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo) en het Genootschap Oud de Zilck. Dankzij speurwerk, archieven en foto’s konden de informatiepanelen gevuld worden.

Kunstwerk Hester van Dapperen

De meest interessante verhalen zijn door kunstenares Hester van Dapperen bij elkaar gebracht in een bijzonder kunstwerk. In roestvrij staal heeft zij silhouetten uitgewerkt die de mensen van toen op hun locatie uitbeelden. De beelden roteren in de wind en glinsteren in het zonlicht, waarmee de verhalen van toen even opnieuw tot leven komen. De transparantie verwijst naar het ongrijpbare en vluchtige van de verhalen. 

10.000 stappen

De route is ook te volgen in drie kleinere etappes van 10.000 stappen. De folder met routekaart is op te halen in de VVV Noordwijkerhout en bij NoVaTo. Ook is er een digitale route te vinden: een wandelroute en een fietsroute.

Onthulling kunstwerk

De onthulling vond donderdag 18 november 2021 plaats in De Zilk, ter hoogte van het verdwenen erfgoed van Boerderij Wassenaar. Op de foto wethouder Roberto ter Hark die de openingshandeling verrichtte samen met Hester van Dapperen (kunstenares), Abe Bader (Noordwijkerhout van Toen) en Theo van Gijlswijk (Genootschap Oud De Zilck).