Winkelstraten gemeente Noordwijk hebben primeur met elektrische straatreiniging

In de gemeente Noordwijk worden de winkelstraten voortaan schoongehouden met een elektrische veegmachine. Wethouder Sjaak van den Berg had donderdag 11 november 2021 de primeur in de regio met deze duurzame vorm van straatreiniging.

Proef 

Wethouder en medewerkers voor veegmachineMeerlanden is met dochteronderneming Heemskerk Straatreiniging gestart met een proef met deze schone en stillere veegmachine. De eerste resultaten zijn zodanig goed, dat uitbreiding naar andere gebieden voor de hand ligt. 

Een goed voorbeeld van verduurzaming

Angeline Kierkels, algemeen directeur van Meerlanden, ziet de voordelen ten opzichte van reiniging met de wagens op diesel: In winkelcentra komen veel mensen samen. Dit levert altijd wel enig zwerfvuil op. Door dit elektrisch te kunnen verwijderen, zorgen we op die plaatsen direct voor minder uitstoot van schadelijke stoffen en geluid. Bovendien wekken we de elektriciteit zelf op, op ons dak bij Heemskerk in Noordwijkerhout. Weer een stap naar een duurzamere en schonere leefomgeving.

Sjaak van den Berg, wethouder van onder andere duurzaamheid en energietransitie, waardeert het initiatief: Het is mooi dat het reinigen van de straten vanaf nu ook elektrisch kan. Een goed voorbeeld van verduurzaming in de openbare ruimte en gebruik van hernieuwbare energie. Een voorbeeld dat navolging verdient!

Ook bladblazers

Naast de elektrische straatveegmachine vervangt Meerlanden ook de 1e elektrische bladblazers. Beiden hebben voordelen vergeleken met de werking op diesel. 

Geen uitstoot CO2 en stikstofdioxide

Ten 1e stoten het volledig elektrische voertuig en de bladblazers geen CO2 en stikstofoxide uit. Bij het straatreinigen in centrumgebieden waar veel mensen op straat zijn levert dat direct een schonere lucht en daardoor gezondheidsvoordelen op. 

Veel stiller

Ten 2e zijn ze veel stiller. Dit zorgt ervoor dat bezoekers van het winkelgebied geen overlast van geluid ervaren en dat er ook in de avond of de vroege ochtend geveegd en geblazen kan worden zonder de bewoners van het gebied te storen. 

Zelf elektriciteit opwekken

Daarnaast wekt Meerlanden zelf de benodigde elektriciteit op via zonnepanelen op de daken van de bedrijfspanden in Noordwijkerhout. Hier is onlangs een flink aantal nieuwe zonnepanelen aangelegd. De wagens laden zich na hun dienst op met de zelf opgewekte, hernieuwbare energie.