Winters vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

Als het straks kouder wordt, gaan de open haarden en houtkachels weer aan. Dit veroorzaakt rook. Er zijn handige tips om te zorgen voor zo min mogelijk rook en overlast voor jouw omgeving.

Rook bevat schadelijke stoffen

Wanneer je in huis je houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof en kankerverwekkende koolwaterstoffen (zogenaamde PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. 

Beperk het aantal schadelijke stoffen

Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt. Je kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop je hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik hout met een vochtpercentage tussen 15-20% voor een optimale verbranding.

Stookwijzer en stookalert

Wil je weten wanneer je jouw open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Raadpleeg dan deze websites:

  • Op de website stookwijzer.nu wordt advies gegeven op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in jouw buurt. Zo weet je wanneer het vuurtje beter uit kan blijven.
  • Op de website rivm.nl/stookalert vind je actuele stookalert. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken dan wordt er een stookalert afgegeven. Die vind je op deze website terug.

Wist je dat?

Nog een aantal weetjes op een rijtje:

  • Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
  • Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door fijnstof, dat ook afkomstig is van houtstook? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.
  • Open vuurplaatsen, zoals vuurkorf en open haard, in de winter ook overlast veroorzaken. 

Meer weten?

Meer informatie over houtstook en gezondheid op de website van GGD Hollands Midden. Of bekijk de video met tips.

Houtkachel

Tekst illustratie

Houtkachel of open haard

Zo veroorzaak je minder geur- en rookoverlast

Controleer regelmatig of je goed stookt, een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen