Wonen waar gewoond moet worden

Gemeente Noordwijk legt najaar 2019 4 nieuwe richtlijnen voor aan de inwoners om goed en verantwoord om te gaan met gebruik van ‘gewone’ woningen.

4 nieuwe richtlijnen

Airbnb en overlast in de buurt? Wat mag wel en wat mag niet? De gemeente nodigt inwoners uit om hun mening te geven over 4 nieuwe richtlijnen om hier goed en verantwoord mee om te gaan. Dinsdag 15 oktober werd er geadverteerd in de lokale kranten. Ook op de sociale media werd er aandacht aan besteed.

Richtlijnen gebruik woningen

Toeristische verhuur van ‘gewone’ woningen is in trek. Ook in Noordwijk is deze ontwikkeling merkbaar en heeft het effect op de omgeving. Het kan overlast veroorzaken. Ook zijn hierdoor minder woningen beschikbaar voor Noordwijkse woningzoekenden en starters. Voor alle richtlijnen is het uitgangspunt dat toeristische verhuur van woningen niet is toegestaan. Woningen zijn immers bedoeld om in te wonen!

 1. Richtlijn voor Bed & Breakfast
  In de kernen Noordwijk aan Zee en Noordwijk Binnen mag u als eigenaar van de woning waar u zelf woont én ingeschreven staat, aan maximaal 4 personen Bed & Breakfast bieden. Voor de kernen Noordwijkerhout en De Zilk willen we onderzoeken of dit ook mogelijk moet worden.
 2. Richtlijn voor kamerverhuur
  Als eigenaar van de woning waar u zelf woont én ingeschreven staat, kunt u aan maximaal 2 personen een kamer verhuren.
 3. Richtlijn voor vakantieverhuur
  Als eigenaar van de woning kunt u uw woning waar u zelf woont én ingeschreven staat tijdens uw vakantie tot max. 30 dagen per kalenderjaar verhuren.
 4. Richtlijn voor tweede woning
  In een aangewezen zone in Noordwijk aan Zee (Boulevards) is een tweede woning voor eigen recreatief gebruik toegestaan. Toeristische verhuur is niet toegestaan.

De richtlijnen gelden nog niet en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Bijeenkomsten met peiling

Tijdens de bijeenkomsten op maandag 28 oktober en woensdag 30 oktober 2019 krijgen inwoners informatie over de nieuwe richtlijnen en kunnen ze vragen stellen over dit onderwerp. Op één dag organiseert de gemeente twee sessies. Elke bijeenkomst wordt afgesloten met een peiling via de smartphone. Steeds op een vast tijdstip: 18:00 en 20:30 uur.

Noordwijk

Maandag 28 oktober 2019
De Heeren van Noortwyck,
Quarles van Uffordstraat 103
Sessie 1 17:00 uur – 18:30 uur
Sessie 2 19:30 uur – 21:00 uur

Noordwijkerhout

Woensdag 30 oktober 2019
Ontmoetingscentrum ‘De Maasgaarde’,
Herenweg 9a
Sessie 1 17:00 uur – 18:30 uur
Sessie 2 19:30 uur – 21:00 uur

Vooraf aanmelden

Graag vooraf aanmelden via woononderzoek@noordwijk.nl.

Meer informatie

Raadpleeg noordwijk.nl/gebruikwoningen.