Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Op dit moment kunt u alleen op afspraak terecht bij de gemeente in verband met het coronavirus.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft aangegeven dat zorginstellingen verlopen identiteitsbewijzen mogen accepteren zolang het coronavirus heerst.

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen.

Maak online een afspraak (gratis)

Verklaring geen bezwaar afgifte reisdocument minderjarige (pdf) downloaden.

Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op rijksoverheid.nl

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Brexit en uw paspoort of identiteitskaart

U kunt tot en met 30 september 2021 met uw identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een paspoort nodig. Op Rijksoverheid.nl vind u meer informatie over reizen naar het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 oktober 2021.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Voor sommige situaties gelden andere voorwaarden:

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, hebt u toestemming van de curator nodig voor het aanvragen van een paspoort.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen. 

Wat kost een paspoort?

Aanvraag Geldigheid Prijs
Paspoort tot 18 jaar 5 jaar € 56,55
Paspoort 18 jaar en ouder 10 jaar € 74,75
Spoed paspoort tot 18 jaar 5 jaar € 107,45
Spoed paspoort 18 jaar en ouder 10 jaar € 125,65

Wat kost een identiteitskaart?

Aanvraag Geldigheid Prijs
Identiteitskaart tot 18 jaar 5 jaar € 32,90
Identiteitskaart 18 jaar en ouder 10 jaar € 64,-
Spoed identiteitskaart tot 18 jaar 5 jaar € 83,80
Spoed identiteitskaart 18 jaar en ouder 10 jaar € 114,90

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen of ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalie in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure, u moet hiervoor wel extra betalen. Als u het reisdocument 's ochtends aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalie in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Bij een spoedaanvraag is thuisbezorgen niet mogelijk.

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont.
 • U komt persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publiekbalies. In verband met het coronavirus kunt u alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee die u nog in uw bezit hebt (behalve als deze al ongeldig zijn gemaakt). Hebt u een verlopen reisdocument? Neem dan ook andere documenten mee om te bewijzen wie u bent.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Dat kan met pin (geen creditcard) of contant.

Vraagt u een identiteitskaart aan voor uw kind jonger dan 12 jaar of een paspoort voor uw kind jonger dan 18 jaar? Neem dan het volgende mee:

Is uw paspoort of identiteitskaart vermist of gestolen? 

 • Als uw reisdocument in Nederland kwijt of gestolen is, kunt u direct een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Bij deze aanvraag vult u een verklaring van vermissing in. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • Wilt u nog geen nieuw reisdocument aanvragen, bent u uw reisdocument in het buitenland kwijt geraakt of moet u onmiddellijk reizen? Lees dan verder bij paspoort of identiteitskaart vermist of gestolen.
 • Gevonden Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten worden in verband met mogelijke fraude vernietigd en niet meer teruggegeven aan de eigenaar.