Paspoort of identiteitskaart vermist of gestolen

Op dit moment kunt u alleen op afspraak terecht bij de gemeente in verband met het coronavirus.

Als uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen is, kunt u een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Online de vermissing van uw reisdocument melden (Digid)

Of maak online een afspraak (gratis).

U hoeft geen aangifte te doen bij de politie, bij de aanvraag van uw nieuwe reisdocument vult u namelijk een verklaring van vermissing in.

Een melding vermissing reisdocument mag worden gedaan door:

  • personen vanaf 18 jaar;
  • één van de ouders van kinderen tot en met 11 jaar;
  • kinderen van 12 tot en met 17 jaar (dit mag ook gedaan worden door één van de ouders).

Gratis.

De gemeente verwerkt uw digitale melding uiterlijk de volgende werkdag. Als u de verklaring van vermissing aan de publieksbalies invult, wordt deze direct verwerkt.

Nieuw reisdocument aanvragen

U kunt bij de gemeente waar u staat ingeschreven een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen

U hoeft geen aangifte te doen bij de politie, ook niet als uw paspoort of identiteitskaart is gestolen. Bij de aanvraag voor uw nieuwe reisdocument vult u namelijk een verklaring van vermissing in.

U vraagt nog geen nieuw reisdocument aan

Ook als u nog niet gelijk een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvraagt, is het verstandig om een verklaring van vermissing in te vullen. Dit helpt bij de strijd tegen identiteitsfraude. 

Als u beschikt over een DigiD kunt online de vermissing van uw reisdocument melden (Digid). U kunt natuurlijk ook persoonlijk langskomen tijdens de openingstijden van de publieksbalies. In verband met het coronavirus kunt u alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

U moet onmiddellijk op reis

Onder bepaalde voorwaarden kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee.

Vermist in het buitenland

Als u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland verliest, doet u aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit hebt u nodig voor uw verzekering. In Nederland hoeft u geen aangifte meer te doen bij de Nederlandse politie.

Meld bij de Nederlandse ambassade of het consulaat, dat uw reisdocument kwijt of gestolen is en vraag een noodpaspoort aan. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente waar u staat ingeschreven een nieuw reisdocument aanvragen.

Gevonden paspoort of identiteitskaart

Gevonden Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten worden in verband met mogelijk fraude vernietigd en niet meer teruggeven aan de eigenaar.

Zodra u de verklaring van vermissing heeft ingevult, vervalt uw reisdocument definitief. Dit kan niet ongedaan worden gemaakt. Als u het reisdocument later terugvindt, kunt u het dus niet meer gebruiken. U moet het reisdocument dan inleveren bij de gemeente.