Paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen

Is uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen? Dan kunt u een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Bij de aanvraag van uw nieuwe reisdocument vult u namelijk een verklaring van vermissing in.

Online de vermissing van uw reisdocument melden (DigiD)   

Of maak online een afspraak (gratis).

Voorwaarden

De volgende personen mogen een vermissing van een reisdocument melden:

  • personen vanaf 18 jaar;
  • één van de ouders van kinderen tot en met 11 jaar;
  • kinderen van 12 tot en met 17 jaar (één van de ouders mag dit ook doen).

Aanpak

Nieuw reisdocument aanvragen

U kunt bij de gemeente waar u staat ingeschreven een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Bij de aanvraag voor uw nieuwe reisdocument vult u namelijk een verklaring van vermissing in. 

U vraagt nog geen nieuw reisdocument aan

Ook als u nog niet gelijk een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvraagt, is het verstandig om een verklaring van vermissing in te vullen. Dit helpt bij de strijd tegen identiteitsfraude. 

U kunt online de vermissing van uw reisdocument melden (DigiD). U kunt natuurlijk ook persoonlijk langskomen tijdens de openingstijden van de publieksbalies. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. 

Let op

Zodra u de vermissing heeft gemeld, vervalt uw reisdocument definitief. Dit kunnen wij niet ongedaan maken. Als u het reisdocument later terugvindt, kunt u het dus niet meer gebruiken. U moet het reisdocument dan inleveren bij de gemeente.

Vermist in het buitenland

Als u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland verliest, doet u aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit hebt u nodig voor uw verzekering. In Nederland hoeft u geen aangifte meer te doen bij de Nederlandse politie. 

Meld bij de Nederlandse ambassade of het consulaat, dat uw reisdocument kwijt of gestolen is en vraag een noodpaspoort aan. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente waar u staat ingeschreven een nieuw reisdocument aanvragen. 

Inlogfunctie identiteitskaart blokkeren

Is uw identiteitskaart afgegeven vanaf 4 januari 2021? Dan is het mogelijk om met uw identiteitskaart in te loggen via DigiD. Als u uw identiteitskaart kwijt bent, dan is het belangrijk dat u de inlogfunctie laat blokkeren. Neem hiervoor contact op met de DigiD Helpdesk.

U moet onmiddellijk op reis

Onder bepaalde voorwaarden kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee.

Gevonden paspoort of identiteitskaart

Wij vernietigen gevonden Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten in verband met mogelijke identiteitsfraude. De eigenaar krijgt het reisdocument niet meer terug.

Kosten

Vermissing van uw reisdocument melden is gratis.

Afhandeltermijn

Online melding

Uiterlijk de volgende werkdag verwerkt.

Melding bij de publieksbalies

Direct verwerkt.