Reizen met kinderen

Als uw kind met of zonder u naar het buitenland reist, moet uw kind een geldig reisdocument hebben. Dit geldt voor elk land van bestemming, ongeacht de leeftijd van uw kind. Het paspoort is in alle landen te gebruiken als geldig reisdocument voor uw kind. In sommige landen kan uw kind met een identiteitskaart reizen.

Kind jonger dan 18 jaar

Is uw kind minderjarig (jonger dan 18 jaar)? Houdt u dan rekening met extra regels en uitgebreide controles door de Koninklijke Marechaussee aan de grenzen. De marechaussee vraagt om een geldig reisdocument. Ook controleert de Koninklijke Marechaussee ouders die alleen met een kind het Schengengebied in of uit reizen. Het kan zijn dat u hiervoor toestemming nodig hebt. Dit gebeurt om internationale kinderontvoering tegen te gaan. Kijk voor meer informatie op marechaussee.nl

Aanpak

Reisdocument aanvragen

Heeft uw kind nog geen eigen reisdocument? Dan kunt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen bij de gemeente.

U reist alleen met uw minderjarige kind

Reist u alleen met uw minderjarige kind (jonger dan 18 jaar)? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Als u zonder deze toestemming reist, wordt dat aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Er zijn verschillende documenten om de toestemming aan te tonen. Via kinderontvoering.org kunt u bepalen welke documenten u nodig heeft.

Uw minderjarige kind reist met een andere volwassene

Reist uw minderjarige kind (jonger dan 18 jaar) met een andere volwassene (niet 1 van de ouders) naar het buitenland? Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma, ander familielid, vriendje of vriendinnetje. Dan is toestemming nodig. Er zijn verschillende documenten om de toestemming aan te tonen. Via kinderontvoering.org kunt u bepalen welke documenten u nodig heeft.

Meer informatie

Bel voor meer informatie met de Koninklijke Marechaussee via +31 (0)800 18 14. Of via +31 (0)20 60 38 063 vanuit het buitenland.