Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort aanvragen

Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is voor personen die in Nederland wonen, maar hier niet vandaan komen. Met dit paspoort kunt u ook naar het buitenland reizen. Het vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is in alle landen geldig, behalve in uw land van herkomst. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. Dit hangt af van de duur van uw verblijfsvergunning.

Maak online een afspraak (gratis)

Voorwaarden

Voorwaarden vluchtelingenpaspoort

De voorwaarden voor een vluchtelingenpaspoort zijn: 

  • U heeft een vluchtelingenstatus voor bepaalde of onbepaalde tijd (type III of IV).
  • U heeft niet de Nederlandse nationaliteit.
  • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u het vluchtelingenpaspoort aanvraagt.

Heeft u geen vluchtelingenstatus? Vraag dan een vreemdelingenpaspoort aan.

Voorwaarden vreemdelingenpaspoort

De voorwaarden voor een vreemdelingenpaspoort zijn: 

  • U heeft een geldige verblijfsvergunning type I of II (minimaal nog 1 jaar geldig).
  • Uw eigen land geeft u geen paspoort.
  • U staat ingeschreven in de BRP van de gemeente waar u het vreemdelingenpaspoort aanvraagt.

Aanpak

Vraag een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort aan bij de gemeente waarin u woont. Kom persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. U kunt alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) of bel voor een afspraak (gratis) met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. U neemt mee:

  • Uw geldige verblijfsvergunning.
  • Al uw reisdocumenten. Ook als deze verlopen zijn (behalve als deze al ongeldig zijn gemaakt) en eventueel uw verlopen vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • Pinpas (geen creditcard) of contant geld.

De gemeente kan uw aanvraag voor een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort doorsturen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. De gemeente vraagt u dan om extra documenten. Vervolgens beoordeelt de minister van Buitenlandse Zaken uw aanvraag. 

Paspoort jonger dan 18 jaar

Vraagt u een paspoort aan voor een kind onder de 18 jaar? Neem dan het volgende mee: 

Vermist of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Kosten 

Wat kost een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort?

Aanvraag Prijs
Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort € 58,85
Spoed vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort € 111,85
Afhandeltermijn

Doorgestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken

Heeft de gemeente uw aanvraag doorgestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken? Dan duurt het mogelijk enkele maanden voordat u uw paspoort kunt ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Een spoedprocedure bij de aanvraag van een vreemdelingenpaspoort is niet mogelijk. 

Niet doorgestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken

Als de gemeente uw aanvraag niet doorstuurt naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, kunt u uw paspoort na 5 werkdagen ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Spoedprocedure

Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw paspoort de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.