Zakenpaspoort of 2e paspoort aanvragen

Reist u vaak naar het buitenland? Dan kunt u een zakenpaspoort of 2e paspoort aanvragen. Een zakenpaspoort (10 jaar geldig) heeft 66 pagina’s in plaats van 34. U heeft dan meer ruimte voor visums en stempels. Een 2e paspoort (2 jaar geldig) kan nodig zijn als u vaak landen bezoekt die een conflict met elkaar hebben. Of als uw paspoort vaak bij de ambassade ligt voor een visumaanvraag, terwijl u een andere reis wilt maken.

Maak online een afspraak (gratis)

Voorwaarden

Zakenpaspoort

De voorwaarde voor een zakenpaspoort is, dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. 

2e paspoort

De voorwaarden voor een 2e paspoort zijn: 

 • Uw 1e paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • U reist:
  • Naar landen die een conflict met elkaar hebben.
  • Naar een land terwijl u al stempels in uw paspoort heeft staan van een conflicterend land.
  • Vaak terwijl uw paspoort bij een ambassade ligt voor de aanvraag van een visum.
  • Naar een land waar u niet met de Nederlandse identiteitskaart naartoe kunt. Reist u naar landen waarvoor een Nederlandse identiteitskaart voldoende is? Vraag dan een identiteitskaart aan naast uw paspoort.
 • U vraagt een 2e paspoort niet aan voor een eenmalig bezoek. In dat geval kunt u bij de Koninklijke Marechaussee een noodpaspoort aanvragen. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op marechaussee.nl

Aanpak

Vraag het reisdocument aan bij de gemeente waarin u woont. Kom persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. U kunt alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) of bel voor een afspraak (gratis) met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. U neemt mee:

 • Al uw reisdocumenten, ook als deze verlopen zijn (behalve als deze ongeldig zijn gemaakt).
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Pinpas (geen creditcard) of contant geld.

Voor een 2e paspoort neemt u ook 1 van de volgende brieven mee: 

 • Een brief waarin u uitlegt, dat u naar landen moet reizen die een conflict met elkaar hebben. Voeg bewijsstukken toe aan de brief, zoals boekingsbevestigingen van uw vliegreizen.
 • Een brief waarin u uitlegt, dat u vaak reist terwijl uw paspoort bij een ambassade ligt voor een visumaanvraag. Voeg bewijsstukken toe, zoals boekingsbevestigingen van uw vliegreizen. Voeg ook een bewijs toe van de ambassade waarin staat dat uw paspoort daar ligt voor een visumaanvraag.

Vermist of gestolen

Is uw paspoort of identiteitsbewijs kwijt of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Kosten

Wat kost een zakenpaspoort of 2e paspoort?

Aanvraag Prijs
Zakenpaspoort of 2e paspoort tot 18 jaar € 58,85
Zakenpaspoort of 2e paspoort 18 jaar en ouder € 77,85
Spoed zakenpaspoort of 2e paspoort tot 18 jaar € 111,85
Spoed zakenpaspoort of 2e paspoort 18 jaar en ouder € 130,85
Afhandeltermijn

Na 5 werkdagen kunt u uw reisdocument ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

(Thuis)bezorgen

U kunt uw reisdocument ook gratis laten (thuis)bezorgen. Houdt u er rekening mee dat er eerst een bezorgafspraak gemaakt moet worden. Hierdoor duurt (thuis)bezorgen langer dan ophalen in het gemeentehuis. Als u het reisdocument snel nodig heeft, kunt u beter kiezen om uw reisdocument op te halen. 

Spoedprocedure

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. U moet hiervoor wel extra betalen. Als u het reisdocument 's ochtends aanvraagt, kunt u het reisdocument de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Bij een spoedaanvraag is (thuis)bezorgen niet mogelijk.