Bromfietsrijbewijs

Op dit moment kunt u alleen op afspraak terecht bij de gemeente in verband met het coronavirus.

Met een bromfietsrijbewijs mag u een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur) besturen.

Maak online een afspraak (gratis)

Geen rijlessen en -examen nodig 

Als u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) hebt, krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Bromfietsrijbewijs kwijt of gestolen

  • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
  • U kunt direct een nieuw bromfietsrijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag ondertekent u een Verklaring van vermissing.
  • Verliest u uw bromfietsrijbewijs in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

U kunt vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag u rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

U kunt een bromfietsrijbewijs aanvragen als u slaagt voor het theorie- en praktijkexamen bij het CBR en het CBR de verklaring van rijvaardigheid heeft geregistreerd. Deze verklaring is over het algemeen de eerstvolgende werkdag na het afleggen van het examen door het CBR geregistreerd.

Wat kost een bromfietsrijbewijs?

Aanvraag Prijs
Bromfietsrijbewijs € 41,-
Spoed bromfietsrijbewijs € 75,10

Na 5 werkdagen kunt u uw bromfietsrijbewijs ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalie in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een bromfietsrijbewijs aan via de spoedprocedure, u moet hiervoor wel extra betalen. Als u het bromfietsrijbewijs 's ochtends aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalie in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42.

Zo vraagt u een bromfietsrijbewijs aan:

  • Vraag een bromfietsrijbewijs aan bij de gemeente waarin u woont.
  • U komt persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. In verband met het coronavirus kunt u alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.
  • U neemt bij het aanvragen van uw 1e bromfietsrijbewijs een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
  • U neemt bij het verlengen van uw bromfietsrijbewijs uw oude bromfietsrijbewijs mee. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
  • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • U betaalt bij de aanvraag. Dat kan met pin (geen creditcard) of contant.

Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs. Meer informatie hierover vindt u op cbr.nl Als u om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.