Alarm bij gevaar

Als de sirene gaat dreigt er acuut gevaar en moet u zo snel mogelijk naar binnen gaan (schuilen) en deuren en ramen sluiten. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Hoort u de waarschuwingssirene, dan is het alarm dus voor u bedoeld.

Sirenetest 

De gemeente test de sirene elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur. U hoeft dan niets te doen. De test duurt ongeveer anderhalve minuut. Enige uitzondering is wanneer de nationale feestdag 5 mei op een maandag valt. Dan wordt er niet getest. Zie voor meer informatie onderstaande links.

NL-Alert

NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. Kijk voor meer informatie over NL-Alert op de website van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Op 1 januari 2020 verdwijnt het luchtalarm dat u waarschuwt voor groot gevaar. NL-Alert neemt dit over. Met NL-Alert informeert de overheid u nu al op uw mobiele telefoon gericht over gevaar bij u in de buurt. Ontvangt u nog geen meldingen van NL-Alert op uw mobiele telefoon? Met de instelhulp kunt u uw telefoon hiervoor instellen.