Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Ook de verenigingen en stichtingen in onze gemeente krijgen te maken met de gevolgen van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Deze brengt eigen verzekeringsverplichtingen met zich mee.

Aanvullende verzekeringen nodig  

Veel verenigingen en stichtingen sluiten aanvullende verzekeringen af. Ze krijgen namelijk te maken met de gevolgen van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. De wet is ingegaan op 1 juli 2021. Scherpt de positie, plichten en aansprakelijkheid van bestuursleden flink aan. En brengt eigen verzekeringsverplichtingen met zich mee. 

Bestuurders aansprakelijk

Ook de verenigingen en stichtingen in onze gemeente moeten zich in lijn met de wet verzekeren. Bijvoorbeeld op bestuurdersaansprakelijkheid. Het belangrijk om als bestuur hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Doen ze niets dan lopen ze het risico om bij aansprakelijkheid onvoldoende gedekt te zijn. Maar ook bij faillissement is een eigen verzekering wenselijk.

Ook bij faillissement

Zo regelt de wet dat bestuurders en commissarissen van informele en niet-commerciële verenigingen en niet-commerciële stichtingen ook aansprakelijk kunnen zijn in geval van faillissement van de rechtspersoon wanneer zij hun taken onbehoorlijk hebben vervuld. Net als nu al kan bij de bestuurders en commissarissen van formele en commerciële verenigingen en commerciële stichtingen. 

Niet via de vrijwilligersverzekering

De vrijwilligersverzekering die de gemeente heeft regelt dit soort zaken niet. Die is enkel voor vrijwilligers en niet voor het bestuur van de organisatie. De gemeente heeft al jaren een vrijwilligersverzekering. Speciaal afgesloten voor alle vrijwilligers en mantelzorgers actief in de gemeente. 

Oproep

Gemeente Noordwijk roept de Noordwijkse verenigingen en stichtingen op om aan de slag te gaan. Te bepalen waarop extra, aanvullende verzekeringen nodig zijn. En om deze af te sluiten.

Verder lezen

Hier lees je meer over de ‘Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen’.
Wat zegt een belangrijke branchevereniging over de wet en wat de verenigingen en stichtingen het beste kunnen doen? Raadpleeg de website van het Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen.
Check waarin de vrijwilligersverzekering wel voorziet - Hier vind je de beschrijving van dit product.