Raadscolumn Suzanne van Teijlingen (MetLEF): Bibliotheek of De Schelft?
Inmiddels zit ik ruim een jaar in de gemeenteraad en heb ik een volledige cyclus meegemaakt. Tijdens deze periode vielen me verschillende zaken op. Een daarvan is de snelheid waarmee onjuiste informatie zich verspreidt, vooral via de sociale media.
De snelweg van misinformatie
Neem bijvoorbeeld het gerucht dat de bibliotheek zou verdwijnen als De Schelft er zou komen. Dit nieuws bracht zelfs een 88-jarige inwoner ertoe om een brief te schrijven naar de burgemeester. Onnodig bezorgd of boos worden mensen over een verhaal dat anders in elkaar steekt.
Wat je niet weet, kan je wel schaden
Foute informatie kan niet alleen verwarring zaaien in de gemeenschap en mensen bang en boos maken, maar ook de reputatie van betrokken organisaties of personen beschadigen. Dit kan besluitvormingsprocessen bemoeilijken en zelfs tot verkeerde beslissingen leiden.
De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de verspreiders van deze onjuiste informatie. Wij, als ontvangers, moeten ook kritisch zijn. We moeten bronnen controleren, feiten verifiëren en de betrouwbaarheid van informatie bevragen voordat we deze delen.
Verbeteren we samen onze informatievoorziening?
Hoewel de snelheid van sociale media bijdraagt aan de verspreiding van informatie, moeten we de waarheid van de informatie niet uit het oog verliezen. Laten we allemaal ons best doen om eerlijk, nauwkeurig en respectvol met elkaar te communiceren.
Heb je ideeën of suggesties over hoe we als raad kunnen zorgen voor betere verspreiding van de juiste informatie? Dan horen wij bij de fractie MetLEF dat graag.
Je kunt mij bereiken via s.vanteijlingen@raadnoordwijk.nl of via onze website www.metlef.nu.