Evaluatie afvalbeleid
In september 2020 heeft de gemeenteraad het Grondstoffenbeleidsplan 2021-2025 vastgesteld. Dit plan moest de afvalinzameling vernieuwen en verbeteren. Na de fusie was het belangrijk dat de afvalinzameling in alle drie de dorpen hetzelfde zou zijn. Het belangrijkste doel was om de hoeveelheid restafval te verminderen. In september 2023 is de nieuwe manier van inzamelen gestart. Afgelopen juni vroeg de gemeente de inwoners naar hun ervaringen hiermee. De resultaten van deze enquête zijn samen met de eerste resultaten van de nieuwe inzamelmethode opgenomen in de evaluatie van het grondstoffenbeleid.
Hoe ervaren onze inwoners de afvalinzameling?
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste inwoners afval scheiden belangrijk vinden en dat ze dit ook meer zijn gaan doen. Ze zijn positief over de manier waarop afval wordt opgehaald en blij met de containers voor oud papier en karton (OPK) aan huis. Ook waarderen ze de mogelijkheden om afval te scheiden en zijn ze tevreden over de Meerlanden app. Minder positief zijn de inwoners over het gebruik van de zakken voor plastic, blik en drinkverpakkingen (PBD). De tevredenheid voor deze manier van inzamelen is gedaald. Ook de tevredenheid over de inzameling van restafval is iets gedaald, maar scoort met een 7,7 nog steeds ruim voldoende.
De resultaten van de nieuwe manier van inzamelen
De resultaten van de nieuwe manier van inzamelen laten een positief beeld zien. Voor de evaluatie zijn de eerste zes maanden van 2024 vergeleken met dezelfde periode in 2023. Er is 22% meer papier ingezameld, 40% meer PBD en 12% meer groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFTe). De hoeveelheid restafval is met 14% afgenomen. Ook de afvalscheiding is verbeterd: van 52% in 2023 naar 57% in 2024. Hoewel het doel van 135 kg restafval per inwoner nog niet is bereikt, zijn we met 166 kg op de goede weg.
Aanbevelingen aan de gemeenteraad
Het grondstoffenbeleid loopt nog 1,5 jaar door. De gemeente is nog bezig met het invoeren van alle maatregelen om het restafval verder te verminderen. Met deze evaluatie wordt bekeken waar verbeteringen mogelijk zijn binnen het huidige beleid. De uitkomsten van de evaluatie zijn via een informatiebrief gedeeld met de gemeenteraad.
Van zak naar bak
Voor GFTe onderzoekt de gemeente of een biofilter in de deksel van de containers voor minder overlast kan zorgen. Hierdoor zou de zomerinzameling kunnen worden afgeschaft. Voor PBD stelt de gemeente voor om over te stappen van zak naar bak. De inzamelfrequentie blijft hetzelfde: eens in de drie weken, net als voor het restafval. Met de overstap van zak naar bak sluit de gemeente aan bij de wensen van de inwoners en verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte. De financiële gevolgen van deze wijziging worden opgenomen in de begroting en besproken in de raadsvergadering op dinsdag 5 november 2024.