Gemeente Noordwijk presenteert sluitende begroting
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordwijk heeft de Programmabegroting 2025-2028 toegestuurd aan de gemeenteraad. Hierin presenteert het college een sluitend financieel meerjarenbeeld. Wethouder Roberto ter Hark: “Een mooi resultaat gezien de uitdagingen waar de gemeenten voor staan en waar nu alleen het ravijnjaar 2026 een negatief saldo laat zien”.
Begroting in één oogopslag
De Begroting in één oogopslag geeft een beeld van de inkomsten en uitgaven van de gemeente Noordwijk in 2025. Er staat in hoeveel de gemeente betaalt aan bijvoorbeeld verkeer en parkeren, onderwijs en sport en cultuur.
Belangrijke externe ontwikkelingen
Een paar zaken beïnvloeden de komende jaren de financiële situatie van de gemeente Noordwijk. De gemeente moet er nu al rekening mee houden, dat er minder geld vanuit het Rijk binnenkomt. Ook stijgen de lonen en kosten bij de gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente meedoet. En zijn er oplopende kosten voor jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De financiële vooruitzichten voor de komende jaren zijn daardoor minder positief.
Financiële uitgangspunten voor de Programmabegroting 2025-2028
In de vorige programmabegroting en de Perspectiefnota 2025-2028 is hier ook al rekening mee gehouden. In de Perspectiefnota heeft het college aangegeven hoe de gemeente het beste de financiële tegenvallers kan opvangen maar ook dat er ruimte is voor investeringen. Het resultaat is een pakket voorstellen om te bezuinigen, om meer geld binnen te halen en om mooie dingen te doen voor inwoners en ondernemers. Deze perspectiefnota is niet aangenomen in de gemeenteraad van 10 september 2024.
Programmabegroting 2025-2028
De vorige programmabegroting en de (financiële) uitgangspunten van de Perspectiefnota 2025-2028 vormen de basis voor de Programmabegroting 2025-2028. Het college heeft goed nagedacht over de keuzes die ze hebben gemaakt. Aan de ene kant wordt er bijvoorbeeld € 450.000,- bezuinigd op de financiële vrije ruimte om investeringen te doen (kapitaallastenniveau). En er wordt gekeken of budgetten naar beneden kunnen worden bijgesteld (onder andere budget van facilitair management zoals printen, porto en drukwerk met € 50.000,-). Aan de andere kant blijft bijvoorbeeld het groenonderhoud van aanrijroutes op A-niveau. En kan er geïnvesteerd worden in de herinrichting van Langevelderslag en de aanleg van de alzijdige aansluiting (ontsluiting in alle richtingen) van de Beeklaan op de N206.
Positief effect op de begroting
Om het financiële meerjarenbeeld compleet te maken, is de septembercirculaire 2024 verwerkt. Deze septembercirculaire laat een stijging van de algemene uitkering zien. Dit heeft een positief effect op de begroting. Het college stelt voor om hiermee onder andere de lastenverlichting voor eigenaren van woningen weer deels op te voeren in 2025. Het college heeft dit voor 2023 tot en met 2025 afgesproken. Verder is het voorstel om belastingverhogingen die bij de Perspectiefnota 2024-2027 zijn voorgesteld voor een deel terug te draaien. De toeristen-, forensen en parkeerbelastingen zouden vanaf 2026 met 15% stijgen. Het voorstel is nu om de toeristenbelasting niet extra te laten stijgen en de forensen- en parkeerbelasting met 4% in plaats van 15%.
Gemeenteraad
De gemeenteraad behandelt de Programmabegroting 2025–2028 op dinsdag 5 november 2024. De gemeenteraad kan door middel van voorstellen (moties en/of amendementen) de begroting nog aanpassen.