Lintjesregen gemeente Noordwijk: 18 onderscheidingen

Op vrijdagmorgen 25 april 2025 ontvingen 18 inwoners van de gemeente Noordwijk een koninklijke onderscheiding. In Theater De Muze reikte burgemeester Wendy Verkleij 17 lintjes uit aan betrokken Noordwijkers en Noordwijkerhouters. Een achttiende inwoner van de gemeente kreeg een onderscheiding tijdens de ceremonie in de gemeente Teylingen.
De onderscheidingen werden opgespeld bij Fred Amperse, Wim Anthonissen, Miep Dofferhoff – Van der Meer (in Teylingen ontvangen), Arnold Geerlings, Ruud van Hal, Ronald Heruer, Ester de Jong, Nico Koomen, Liesbeth van de Krol-Hansen, Gerard Kuijpers, Albert van Nobelen, Lia van Nobelen – van der Voet, Rina van den Nouland – van Schooten, André Ram, Joke Ram- Nusselder, Piet de Ridder, Arjan van Schie en Bart Wisbrun.
Gemiddeld meer dan 30 jaar vrijwilliger
Burgemeester Verkleij sprak in haar toespraak haar waardering en bewondering uit voor de jarenlange inzet van de decorandi:
“Tijd is een van de kostbaarste geschenken die je een ander kunt geven. Vrijwilligers zoals jullie geven die tijd al jarenlang aan onze inwoners. Als uw burgemeester ben ik trots dat jullie deel uitmaken van onze gemeente. Jullie zorgen voor verbinding, helpen anderen vooruit en maken het leven leuker. Vandaag nemen wij met plezier de tijd om jullie te bedanken. Namens onze inwoners, de gemeente én de koning.”
De achttien inwoners die hun onderscheiding ontvingen, zijn gemiddeld al meer dan 30 jaar vrijwilliger. Jaren waarin zij zich hebben ingezet voor onder meer sportclubs, zorgorganisaties, culturele initiatieven, geloofsgemeenschappen en buurtactiviteiten. Hun inzet laat zien hoe waardevol vrijwilligers zijn voor onze dorpen en dat zij een koninklijke onderscheiding verdienen.
Zeventien inwoners werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één inwoner zal worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Lid in de Orde van Oranje-Nassau is een onderscheiding voor mensen die zich langdurig en op bijzondere wijze inzetten voor de samenleving. De volgende inwoners kregen de onderscheiding:
De heer P.F. (Fred) Amperse (Noordwijk)
Fred Amperse zet zich al ruim 40 jaar in als vrijwilliger voor kerk, muziek en de gemeenschap. Hij was voorzitter van het koor Cappella pro Cantibus en hielp met koorreizen en optredens, vooral in de Oude Jeroenskerk, en bracht en haalde de dirigent voor kooractiviteiten.
Van 1981 tot 2000 en opnieuw vanaf 2010 is hij diaken en penningmeester van de Protestantse Gemeente Noordwijk. Samen met zijn vrouw is hij wijkcoördinator van de wijk Boechorst. Van 2002 tot en met 2007 was hij ook diaken en penningmeester bij de Protestantse Gemeente Oegstgeest. Hij maakte hier een nieuw systeem voor de administratie en richtlijnen voor het beoordelen van hulpaanvragen.
Sinds 2005 is hij penningmeester bij de Stichting Muziek in Jeroen. Hij zorgt voor de boekhouding, de jaarstukken en de contracten van de musici. Bij concerten in de Oude Jeroenskerk helpt hij met de inrichting, verkoopt hij kaarten en beheert hij het vriendenbestand.
Bij de Stichting Molenviergang Aarlanderveen doet hij sinds 2017 de administratie en jaarstukken. Eerst via zijn werk bij het Hoogheemraadschap, nu als vrijwilliger. Sinds 2019 is hij ook penningmeester bij de Vereniging van Eigenaren Voorduinen West.

De heer W.P. (Wim) Anthonissen (Noordwijkerhout)
Wim Anthonissen is sinds 1970 lid van Atletiekvereniging Noordwijkerhoutse Strandlopers. Vanaf 1973 was hij actief als vrijwilliger in verschillende functies. Zo was hij wedstrijdsecretaris, regelde hij de clubkleding en verzorgde hij tot 1995 de verspreiding van het clubblad.
Voor de Triathlon Vereniging De Bollenstreek heeft hij twintig jaar lang het parcours uitgezet voor de triathlon van Noordwijkerhout. Ook hielp hij met het vervoer van spullen en de opslag van het materiaal.
Van 1995 tot 2020 verzorgde Wim Anthonissen de tuin van de pastorie van de Jozefkerk in Noordwijkerhout. Sinds 2000 bezorgt hij voor de vereniging Oud en Jong Actief het clubblad en andere brieven bij de leden thuis.
Bij vogelvereniging De Kolibri werd hij in 2009 algemeen commissaris. Ook brengt hij het maandblad rond en besteedt hij aandacht aan zieke leden of mensen die iets te vieren hebben, zoals een huwelijksjubileum. Daarnaast organiseert hij meerdere keren per jaar de vogelmarkt en elk jaar de tentoonstellingsweek.

Mevrouw W.J.M. (Miep) Dofferhoff – Van der Meer (Noordwijkerhout)
Miep Dofferhoff is al meer dan 50 jaar vrijwilliger voor lokale verenigingen. Sinds 1972 is zij actief bij toneelvereniging Pankras. Ze speelde in vele toneelstukken en trad ook op als regisseur. Ruim 25 jaar was zij daarnaast secretaris van het bestuur. Ze zette nieuwe onderdelen op, zoals de poppenkast en grimeerafdeling. Ze leidt nog steeds het team dat verantwoordelijk is voor de grime en kleding. Haar uitgebreide netwerk is erg belangrijk voor Pankras.
Sinds 2013 is Miep Dofferhoff ook actief voor Stichting SEBO, de exploitant en beheerder van het sociaal-cultureel centrum ’t Onderdak. Als bestuurslid voor verhuur en communicatie maakt zij het verhuuroverzicht, de planningen en lost zij eventuele reserveringsconflicten op. Ze is het aanspreekpunt voor vaste en incidentele huurders, regelt de sleuteluitgifte en houdt toezicht op het gebruik van de ruimtes.

De heer A.G. (Arnold) Geerlings (Noordwijkerhout)
Arnold Geerlings zet zich al jaren in voor verschillende verenigingen in en rond Noordwijk. In de jaren ’80 begon hij bij de Eerste Hulp Brigade Noordwijk en hielp hij mee aan de collecte voor de Brandwonden Stichting. In 1992 stond hij op de kieslijst van Noordwijks Belang en in 1997 maakte hij deel uit van de VVD-steunfractie voor ouderen.
Sinds 1988 is Geerlings actief bij tafeltennisvereniging TOV. Hij was jarenlang voorzitter en vervult die rol opnieuw sinds 2022. Hij organiseert toernooien, ledenwerving en beheert de kantine. Ook was hij sleutelhouder, zodat leden altijd konden trainen. Hij is nog steeds voorzitter van de Club van 50, een donateursgroep binnen de vereniging.
Van 1993 tot 2003 was hij voorzitter van de businessclub van voetbalvereniging SJC, waar hij ondernemers bijeenbracht om de club te steunen. Bij Koninklijke Horeca Nederland was hij secretaris van de Noordwijkse afdeling (2005–2014), en hij zat in het bestuur van Camping Kaageiland (2007–2015).
Sinds 2012 is hij actief bestuurslid van shantykoor ’t Bollenhart. Hij regelt boekingen en was vijf jaar voorzitter. Dankzij zijn inzet treedt het koor regelmatig op, ook buiten de regio, met als hoogtepunt het jaarlijkse optreden in Grand Hotel Huis ter Duin.

De heer M.W.M. (Ruud) van Hal (Noordwijkerhout)
Ruud van Hal zet zich al jarenlang in voor verschillende organisaties in Noordwijk. Sinds 1975 zingt hij bij het Herenkoor St. Caecilia van Parochie Sint Maarten. Van 2001 tot 2022 was hij voorzitter. Hij zorgde voor goede bestuursleden, een sterke dirigent en genoeg zangers voor het koor. Na zijn voorzitterschap helpt hij nog steeds bij vieringen en zit hij in de feestcommissie.
Bij ontmoetingsruimte ’t Victorhuis is hij vanaf de start betrokken. Hij was 20 jaar voorzitter en gaf leiding aan ruim 80 vrijwilligers. Hij begeleidde verbouwingen en is nu nog actief in commissies en helpt bij klussen. Hij zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt.
Sinds 2013 is hij vrijwillige drager bij de uitvaarten van Uitvaartvereniging St. Barbara. Vanaf 2016 is hij ook hoofddrager en bestuurslid. Hij leidt nieuwe dragers op en zorgt dat alles respectvol en goed verloopt. Zo helpt hij nabestaanden bij moeilijke momenten.

De heer R.J. (Ronald) Heruer (Noordwijk)
Ronald Heruer is al twintig jaar actief als vrijwilliger bij Theater De Muze. Hij helpt bij voorstellingen, begeleidt nieuwe vrijwilligers en zorgt voor een fijne sfeer. Bij Stichting KunstKlank is hij sinds 2010 actief als coördinator van de vrijwilligers. Hij regelt de planning en zorgt voor begeleiding tijdens voorstellingen.
Op Landgoed Calorama werkt Ronald Heruer mee aan het onderhoud van de rozentuin en leidt hij de vrijwilligers. Tijdens evenementen is hij gastvrij aanwezig en heeft hij aandacht voor de bezoekers én het landgoed.
Sinds 2017 ondersteunt hij ook de projecten van Kleynkoor Academy. Hij helpt bij de Kinderkerstwandeling en het jaarlijkse theaterdiner, en motiveert jongere vrijwilligers om zich in te zetten.
Sinds 2022 is Ronald Heruer ook actief bij de VVV in Noordwijk. Met zijn uitgebreide kennis van de lokale geschiedenis en toeristische attracties is hij van grote waarde.

Mevrouw E.A. (Ester) de Jong (Noordwijkerhout)
Ester de Jong ondersteunt als vrijwilliger al sinds 1987 een gezin. Wat begon als oppaswerk, groeide uit tot dagelijkse zorg en steun, ook na het overlijden van de moeder van het gezin.
Hiernaast was ze twintig jaar actief bij Jeugdtheatergroep Tik. Ze regisseerde voorstellingen en begeleidde kinderen en jongeren, vooral die met extra uitdagingen. Tot op de dag van vandaag helpt ze achter de schermen.
Sinds 2014 is ze mantelzorger voor haar moeder en oom. Ze reist wekelijks 80 kilometer om boodschappen te doen, administratie bij te houden en begeleiding te geven. Ook helpt ze buren, vooral met computerproblemen.
Voor de VoorleesExpress coördineerde ze van 2017 tot 2023 elf voorleestrajecten. Daarnaast is ze sinds 2017 betrokken bij Europa Kinderhulp, eerst als vakantieouder en nu als regiocoördinator. Ze begeleidt gezinnen, organiseert familiedagen en ondersteunt vakantiekinderen.
Bij zorgcentrum Topaz Munnekeweij leest ze elke week voor en maakt ze van elke vrijdagochtend iets bijzonders. Ook helpt ze bij TaalLokaal kinderen met een vluchtverleden met hun huiswerk.

De heer N.M. (Nico) Koomen (Noordwijkerhout)
Nico Koomen is al jarenlang actief als vrijwilliger in Noordwijkerhout en omstreken. Hij was vanaf het begin betrokken bij Blaaskapel De Stropers, waar hij een vaste kracht was in de trombonesectie én bij de organisatie van optredens en repetities.
Bij het Toeristisch Platform Noordwijkerhout organiseert Koomen sinds 2009 verschillende evenementen, zoals het kindercorso, bloemenmozaïeken en livemuziek in het dorp. Voor de jaarlijkse reizen van Vrienden van de Steamfair is hij chauffeur, gids en sfeermaker.
Voor de Nightlife-coverband verzorgde hij de opbouw van apparatuur, stelde hij een repetitieruimte beschikbaar en regelde hij zelfs dat er een dahlia naar de band werd vernoemd bij het 50-jarig jubileum.
Bij Shantykoor De Zilk is hij bestuurslid, accordeonist, vervangend dirigent én chauffeur. Hij stelt zijn erf beschikbaar en hielp het koor aan nieuwe muzikale leiding. Ook bij de Koetillers was hij bestuurslid en muzikant, en hielp de vereniging met de opbouw na moeilijke coronajaren.

Mevrouw E.A.M. (Liesbeth) van de Krol-Hansen (Noordwijkerhout)
Liesbeth van de Krol is sinds 2005 voorzitter van Stichting De Speelakker, een speeltuin voor kinderen met én zonder beperking. Ze is betrokken, denkt mee met het bestuur en beantwoordt vragen van vrijwilligers en stagiairs. Ze begeleidt bovendien al jaren jongeren van middelbare scholen tijdens hun maatschappelijke stage en helpt hen activiteiten te bedenken voor de kinderen.
In 2013 speelde Liesbeth van de Krol een belangrijke rol bij de bouw van het nieuwe tuinhuis. Ook schrijft zij persberichten, organiseert zij bijeenkomsten voor vrijwilligers en is zij aanwezig bij vaste evenementen. Sinds 2021 is zij contactpersoon voor Jantje Beton en lid van een landelijke denktank voor speeltuinen.
Daarnaast is ze sinds 2009 actief bij de parochiekern Sint Jozef van de RK Parochie Sint Maarten. Daar begeleidt zij nabestaanden bij uitvaarten en helpt zij hen met het voorbereiden van een persoonlijk afscheid. Tijdens de uitvaarten is zij in de kerk aanwezig om de familie bij te staan. Ze leidt ook misdienaars op, maakt het rooster voor de vieringen en onderhoudt contact met ouders.

De heer G.L.P. (Gerard) Kuijpers (Noordwijkerhout)
Gerard Kuijpers is sinds 2011 actief als vrijwilliger bij Stichting Het Raamwerk, waar hij zich inzet voor mensen met een beperking. Hij vertegenwoordigt de bewonerscommissie en vormt de brug tussen cliënten en de samenleving. Hij organiseert maandelijkse discoavonden, helpt bij grote evenementen zoals carnaval en biedt ondersteuning als bewindsvoerder.
Van 2012 tot 2023 was Gerard Kuijpers voorzitter van Carnavalsvereniging De Keiebijters. In deze periode begeleidde hij de vereniging door een aantal belangrijke veranderingen, waaronder meerdere verhuizingen van de residentie en het complexe dossier rond locatie het ‘Pesthuis’. Ook speelde hij een belangrijke rol bij de organisatie van de jaarlijkse kofferbakmarkten.

De heer H.J.M. (Albert) van Nobelen en mevrouw A.T.M. (Lia) van Nobelen- van der Voet (Noordwijkerhout)
Het echtpaar Albert en Lia van Nobelen doet al vele jaren vrijwilligerswerk voor de parochie en de gemeenschap. Hiernaast verleenden zij samen mantelzorg aan hun familie.
Albert van Nobelen is sinds 2009 actief voor Parochie Sint Maarten, met name voor ’t Victorhuis en de Sint Jozefkerk. Hij organiseert kaart- en kerkveilingavonden, helpt achter de bar, doet schoonmaakwerk en klussen. Verder bezorgt hij het parochieblad Zevenblad en is hij altijd beschikbaar om bij te springen waar nodig.
Ook is hij sinds 2010 vrijwillige drager bij uitvaartvereniging Sint Barbara. Vanaf 2012 vervult hij de rol van hoofddrager. Hij begeleidt de groep, is aanspreekpunt voor de uitvaartleider en zorgt dat alles rond het afscheid met zorg en respect verloopt.
Lia van Nobelen is sinds 1984 betrokken bij ’t Victorhuis, waar zij meer dan 40 jaar actief is als bestuurslid en secretaresse. Ze coördineert uitvaarten, verzorgt koffietafels, helpt bij vergaderingen, kaartavonden en de jaarlijkse kerkenveiling. Ze bezorgt ook het parochieblad Zevenblad en is een aanspreekpunt voor velen binnen én buiten de parochie.
Zij is bovendien al 42 jaar lid van het dameskoor van de Sint Victorparochie. Sinds 2020 is zij ook dirigente van het koor en leidt zij de zang tijdens vieringen, huwelijken en uitvaarten.

Mevrouw C.M. (Rina) van den Nouland- van Schooten (Noordwijkerhout)
Rina van den Nouland zet zich al sinds 1978 in voor de gemeenschap, met name voor de kerk en lokale verenigingen. Voor de parochie Sint Maarten en de Sint Victorkerk is zij al meer dan 45 jaar actief. Ze bezorgt het kerkblad Zevenblad, coördineerde jarenlang de bezorging en viel in waar nodig. Ze was actief in de Vormselgroep en begeleidde tientallen kinderen.
Ook bij basisschool Sint Victor was zij jarenlang een betrokken ouder. Ze hielp in de klas, organiseerde activiteiten, zat in de medezeggenschapsraad en hielp bij schoolverlatersdagen.
Rina van den Nouland was daarnaast secretaris bij de Postzegelvereniging, collectant voor verschillende goede doelen en organiseert sinds 1997 als coördinator de collecteweek voor de Hartstichting in Noordwijkerhout en De Zilk.
Sinds 2000 is zij ook vrijwilliger bij verpleeghuis Topaz Munnekeweij. Daar schenkt zij koffie aan bewoners en springt bij met het bezorgen van boeken. Voor Stichting Oud en Jong Actief bezorgt zij maandelijks het verenigingsblad en verjaardagskaarten. Bij bijzondere gelegenheden regelt ze ook een bloemetje. En bij Stichting Ontmoetingscentrum Puyckendam zet zij zich sinds 2020 elke week in voor bingo, het verzorgen van het wasgoed en het bedienen bij activiteiten.

De heer A. (André) Ram en mevrouw J. (Joke) Ram-Nusselder (Noordwijkerhout)
Het echtpaar André en Joke Ram zet zich sinds 2009 als vrijwilliger in voor de Stichting Ambulance Wens. Samen vervullen zij wensen van mensen in hun laatste levensfase. Zij vormen een hecht team: André Ram als chauffeur en Joke Ram als verpleegkundige. Hun inzet is van grote betekenis voor patiënten en hun families.
André Ram bestuurt de speciaal uitgeruste ambulance van de stichting en zorgt dat patiënten veilig en comfortabel worden vervoerd naar hun wensbestemming, zoals het strand, een concert of een familiebezoek. Tijdens de wens begeleidt hij de patiënt, helpt hij bij het verplaatsen en ondersteunt hij familieleden. Daarnaast draagt hij zorg voor het onderhoud, de hygiëne en de controle van de ambulance, zodat deze altijd gereed is voor een volgende wens.
Joke Ram is verantwoordelijk voor de medische zorg tijdens de wens. Ze houdt de patiënt goed in de gaten, dient medicatie toe indien nodig en zorgt dat alles veilig en comfortabel verloopt. Ook biedt zij emotionele steun aan de patiënt en diens familie. Ze communiceert met andere zorgverleners en zorgt dat alles goed is afgestemd met ziekenhuizen, hospices of thuiszorg.
Beiden zijn altijd bereikbaar, flexibel en bereid om op korte termijn te helpen. Ze werken vaak in weekenden of op feestdagen.

De heer P.H.A. (Piet) de Ridder (Noordwijk)
Piet de Ridder zet zich al tientallen jaren in als vrijwilliger bij verschillende verenigingen in Noordwijk.
Sinds 1994 is hij betrokken bij RTV De Bollenstreek. Hier voert hij bestuurlijke en organisatorische taken uit en is hij sinds 2009 koersdirecteur van de Ladies Classic Noordwijk. Ook organiseert hij sinds 2010 de Ronde van Noordwijk-Binnen voor de Oranjevereniging.
Bij de Oranjevereniging is hij sinds 1998 actief, eerst als speaker van de wielerronde. Vanaf 2006 is hij verantwoordelijk voor de volledige organisatie van dit evenement. In 2018 werd hij vicevoorzitter.
Tussen 1995 en 1999 was hij jeugdleider bij voetbalvereniging S.J.C., waar hij jonge spelers begeleidde en vervoerde naar uitwedstrijden. Sinds 2011 is hij actief bij vv Noordwijk. Hij beheert samen met een collega de kantine, ondersteunt bij evenementen en verzorgt bestellingen. Tijdens het voetbalseizoen is hij vrijwel elke zaterdag en ook doordeweeks vaak aanwezig.
Ook bij de Noordwijkse Ondernemersvereniging is hij een vertrouwd gezicht. Al jarenlang helpt hij bij de organisatie van de Sinterklaasintocht. Sinds 2015 vervult hij de rol van Sinterklaas.

De heer A.J. (Arjan) van Schie (Noordwijk)
Arjan van Schie is al sinds 1990 actief als vrijwilliger bij het KNRM-reddingstation Noordwijk aan Zee. Al bijna 35 jaar draagt hij de KNRM-pieper bij zich en staat hij dag en nacht paraat voor reddingsacties op zee.
Van 1990 tot 1993 was hij helper aan de wal, waar hij hielp met onderhoud van het boothuis, fondsenwerving en technische ondersteuning. In 1993 werd hij opstapper aan boord van de reddingboot, waar hij hielp tijdens reddingsacties en oefeningen. Sinds 1994 is hij ook plaatsvervangend motordrijver, verantwoordelijk voor het onderhoud en de werking van de motoren en systemen aan boord. Dankzij zijn technische kennis zijn de reddingboot en bootwagen altijd in perfecte staat. Hij is een belangrijke vraagbaak voor andere bemanningsleden en helpt bij trainingen en oefeningen.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer B. (Bart) Wisbrun (Noordwijk) werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een onderscheiding die wordt toegekend aan personen met bijzondere verdiensten op (inter)nationaal niveau, vaak door een combinatie van vrijwilligerswerk en indrukwekkende prestaties in hun vakgebied.
Bart Wisbrun besloot na de schokkende dood van Meindert Tjoelker in 1997 om niet stil te blijven en in actie te komen. Hij vond dat geweld – zinloos geweld – niet zonder tegengeluid kon blijven en richtte de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld op.
Als vormgever en ideeënman bedacht hij de stoeptegel met het lieveheersbeestje, dat onder zijn leiding uitgroeide tot hét zichtbare symbool van respect en verdraagzaamheid. Zijn stichting heeft in de loop der jaren veel initiatieven en campagnes opgezet om respect te bevorderen, pesten tegen te gaan en geweld te verminderen.
Door zijn inzet zijn scholen, wijken en gemeenschappen door heel Nederland zich bewuster geworden van de kracht van samen sterk staan tegen agressie.
