Raadscolumn Louis Koppel (GroenLinks): Pappen en nathouden ongewenst

10 september 2024, 15:08

Vertrouwen

In de politiek draait het om vertrouwen. De gemeenteraad, als vertegenwoordigend orgaan van de inwoners, moet kunnen rekenen op transparantie van het college. Een wethouder die de raad niet volledig en mogelijk onjuist informeert, brengt niet alleen de geloofwaardigheid van het bestuur in gevaar maar ook de belangen van de gemeenschap. Onjuiste informatie kan leiden tot verkeerde besluiten met vergaande gevolgen voor de financiën en voorzieningen binnen de gemeente. Dit, in combinatie met het ontbreken van een heldere visie op de informatievoorziening naar de gemeenteraad, maakt de besluitvorming kwetsbaar.

Het begint vaak met een ogenschijnlijk klein onderdeel van een dossier, zoals een ontbrekende brief of een onvolledige motivatie voor voorgestelde veranderingen. Deze details zijn cruciaal om de (financiële) risico’s juist te wegen. De gevolgen van onjuiste informatie kan onbedoeld leiden tot niet gewenste besluitvorming.

Besluitvorming onder druk

De geloofwaardigheid van de wethouder staat op het spel wanneer volksvertegenwoordigers niet volledig of juist geïnformeerd worden, wat wantrouwen kan veroorzaken. Het ontbreken van vertrouwen kan ertoe leiden dat toekomstige communicatie met argwaan wordt bekeken. De democratische controlefunctie van de raad wordt ondermijnd wanneer raadsleden niet over juiste informatie beschikken, waardoor de efficiëntie en samenwerking binnen de raad verslechteren. Wat ook de besluitvorming en het vertrouwen van burgers in het lokale bestuur schaadt.

Onjuiste en/of onvolledige informatie kan leiden tot verkeerde beslissingen met hoge kosten voor de gemeente, wat de gemeenschap direct raakt. Het effect op democratische processen kan het vertrouwen in de politiek verder doen afnemen, wat schadelijk is voor de participatieve democratie. Dit schaadt niet alleen de besluitvorming, maar ook het vertrouwen van de burgers in hun lokale bestuur.

Afname betrokkenheid inwoner

In een tijd waarin politieke betrokkenheid al laag is, kan een schandaal als dit het vertrouwen van burgers in de politiek verder doen afnemen. Dit voedt cynisme en apathie, wat schadelijk is voor de zo gewenste betrokkenheid van de inwoner bij het tot stand komen van de besluitvorming.

Politieke verantwoordelijkheid

Wethouders moeten politieke verantwoordelijkheid nemen en altijd volledige en juiste informatie verschaffen om een transparante, betrouwbare lokale democratie te waarborgen. Een eerlijk en open bestuur, waar integriteit en transparantie bovenaan staan, is essentieel.