Wijziging organisatievorm ‘Voor ieder 1’ gaat door

15 juli 2024, 15:11

De gemeenteraad van Noordwijk sprak tijdens de raadsvergadering van 11 juli 2024 onder andere over de stichting ‘Voor ieder 1’, een bestemmingsplanwijziging aan Westeinde 52-54 in Noordwijkerhout en een actuele motie.

Voor ieder 1

Deze stichting zorgt voor de gemeenten Noordwijk, Hillegom, Lisse en Teylingen voor de uitvoering van taken in de zorg, ondersteuning of advies in het sociale domein. Zoals op het gebied van jeugdzorg, opvoedingsondersteuning, ouderenzorg en Wmo.
Vanwege gewijzigde fiscale regelgeving stelt het college voor de organisatie om te zetten naar een stichting met personeel in dienst. Na een uitgebreide discussie, ook in eerdere commissievergaderingen, koos de raad ervoor de organisatiewijziging te steunen met 17 stemmen voor en 6 tegen.

Extra commissievoorzitter

De raad benoemde MetLEF-raadslid Suzanne van Teijlingen tot commissievoorzitter. Een commissievoorzitter leidt de commissievergaderingen waarin raadsleden worden geïnformeerd over raadsvoorstellen en zij in onderling debat hun mening vormen over de voorstellen en advies geven aan de gemeenteraad.

Westeinde

In de raadsvergadering lag het besluit voor om agrarisch terrein aan de Westeinde 52-54 in Noordwijkerhout van bestemming te wijzigen. Daardoor kan een zogenaamde greenportwoning in het buitengebied gebouwd worden en wordt de monumentale voormalige bollenschuur een woning.
Een amendement van de PvdA om alleen de renovatie van de bollenschuur toe te staan haalde het niet, 2 raadsleden stemden voor en 21 tegen. Het raadsvoorstel werd daarna met 16 stemmen voor en 7 tegen aangenomen.

Duindamseweg

Het bestemmingsplan Duindamseweg 1-3 is op verzoek van het college doorgeschoven naar de vergadering van september. Dit vanwege actualiseren stikstofberekeningen. De daarbij ingediende  motie van de PvdA waarin de fractie het college oproept in een vroeg stadium kritischer te zijn bij de beoordeling van bouwplannen en belanghebbenden eerder te informeren zodat zij op tijd zienswijzen kunnen indienen is wel in stemming gebracht.
De wethouder ontraadde de motie en vond deze niet nodig omdat het raadvoorstel vanwege een kritische beoordeling al door het college van de agenda was gehaald. De motie werd door de gemeenteraad verworpen met 9 stemmen voor en 14 tegen.

Terugkijken

Je kunt de raadsvergadering online terugkijken. Op deze webpagina vind je ook alle stukken en de uitslagen van de stemmingen.