Iedereen kan meedoen

De ambitie van dit thema is dat iedereen met plezier kan deelnemen aan sport en beweging, zich welkom en geaccepteerd voelt, en eigen sportkeuzes kan maken. Speciale aandacht binnen deze visie gaat uit naar het bevorderen van inclusie: niemand zou zich buitengesloten moeten voelen. Hierbij wordt specifiek gekeken naar kwetsbare doelgroepen. Het is belangrijk om toe te werken naar centrale communicatie, een positieve beeldvorming over de doelgroepen, samenwerking, doorverwijzing, en bovendien kennisdeling ten behoeve van deze kwetsbare doelgroepen.

Hoe staan wij ervoor?

De sport- en beweegdeelname van mensen met een beperking blijft achter, 34% van de lichamelijk gehandicapten heeft in het afgelopen (corona) jaar helemaal niet bewogen. 84% van de mensen met een lichamelijke beperking sport niet bij een sportvereniging. De behoefte van deze mensen zijn voornamelijk: wandelen, fietsen en zwemmen. 72% van de verenigingen is bereid om de verenigingen toegankelijk te maken. Echter ontbreekt de kennis en ervaring bij verenigingen om dit sportaanbod te faciliteren.

Wat gaan wij doen?

Hoofddoel:

  • Het verder bevorderen van het sport en beweegaanbod voor iedereen, waarbij de nadruk ligt op kwetsbare groepen

Interventies

Geld voor de contributie of sportkleding kan een belemmering zijn voor lidmaatschap van een vereniging. De gemeente is aangesloten bij zowel het Jeugdfonds als het Volwassenfonds Sport & Cultuur. Inwoners die minder dan 120% van het minimumloon verdienen kunnen hierop een beroep doen. Met het nieuwe minimabeleid ‘Volwaardig deelnemen’ is de gemeentelijke bijdrage verhoogd en zijn aanvragen makkelijker gemaakt.

We bieden sportverenigingen informatie aan over de mogelijkheden tot ondersteuning. Sportdeelname zelf wordt actief onder de aandacht gebracht door de medewerkers bij de verstrekking van minimaregelingen. De aanvraag voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur gaat via een intermediair. Een intermediair is betrokken bij het gezin. In de gemeente Noordwijk zijn onder andere bijna alle vakdocenten bewegingsonderwijs en de buurtsportcoaches intermediair van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Mensen die uit een zorgtraject komen, onder andere na een behandeling bij een fysiotherapeut, worden niet altijd goed begeleid naar een bestaand sport- en beweegaanbod dat aansluit bij hun beperking of handicap. De zorgverlener heeft daar ook niet altijd de tijd voor. Hierom dient een brug te worden geslagen tussen de zorg en het sportaanbod.

Om deze mensen beter toe te leiden naar het bestaande aanbod willen we de buurtsportcoaches opleiden om de verbinding tussen zorg en het sportaanbod te kunnen realiseren. Daarvoor wordt ook samenwerking gezocht met het speciaal onderwijs.

Uit het onderzoek naar sport- en beweegdeelname voor mensen met een handicap blijkt dat deze mensen specifieke behoeften hebben ten aanzien van hun handicap. Daarnaast is de doelgroep voor gehandicaptensport te klein om dit lokaal te kunnen organiseren.

De samenwerking met omliggende gemeenten is hierom van belang. Door gezamenlijk een regiocoördinator voor gehandicaptensport aan te stellen, wordt het sporten en bewegen ook voor deze groep beter gefaciliteerd.

Binnen de gemeente Noordwijk is er een breed sportaanbod voor kwetsbare doelgroepen. Ook staan verenigingen open om een sportaanbod te ontwikkelen voor de kwetsbare doelgroepen. Om het sportaanbod bekend te maken, is het belangrijk dat dit centraal wordt gecommuniceerd. Dit wil de gemeente Noordwijk doen door samen te werken met het bestaande sportaanbod, de Intergemeentelijke sociale dienst Bollenstreek (ISD) en andere zorgprogramma’s. Hierdoor wordt het
sportaanbod voor kwetsbare doelgroepen gestimuleerd en zichtbaarder.

Op woensdag- en vrijdagmiddag verzorgt de Buurtsportcoach de inhoud van de sportles van Friends United. Het is een unieke sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking. Bij Friends United kunnen kinderen met een beperking kennis maken met diverse sporten. Het is een veilige plek waar kinderen samen kunnen sporten onder deskundige begeleiding.

Reuring brengt mensen en de samenleving in beweging. Het doel is om naar mensen te luisteren: wat zijn hun wensen, wat is er nodig om hun kracht te benutten, op een laagdrempelige manier, zodat mensen weer kunnen deelnemen aan onze samenleving. Op maandag, dinsdag en vrijdag kunnen mensen op een laagdrempelige manier sporten met een buurtsportcoach. Er worden diverse sporten aangeboden, waarbij iedereen op zijn eigen tempo kan deelnemen.

Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt worden in dit traject begeleid naar werk. Door middel van sollicitatietrainingen, opleiding, het opdoen van werkervaring op het sportpark en sport en spel, worden deze mensen geactiveerd zodat ze weer kunnen deelnemen aan het arbeidsproces.

Gemeente Noordwijk is sinds maart 2020 de trotse bezitter van de Europese erkenning als heilzame badplaats. Vanuit Healthy Life worden er in dit kader arrangementen aangeboden aan gasten die voor de heilzame zee naar Noordwijk komen. Het Sportbedrijf Noordwijk neemt deel aan een pilot van oktober 2021 tot en met mei 2022. In eerste instantie zullen alleen de buurtsportcoaches tijdens deze pilot actief zijn in de arrangementen.

Bij zowel het Boost- als het Wellnessarrangement kunnen gasten, onder begeleiding van de buurtsportcoach, deelnemen aan een strandwandeling met sportieve elementen. Daarnaast biedt de buurtsportcoach in het Boostarrangement een bootcamp aan, waarbij de gasten sportief uitgedaagd zullen worden. De inzet van de buurtsportcoaches zal op basis van cofinanciering zijn.