Albert Verwey
Jarenlang stond ‘Albert Verwey’ precies op deze straathoek op de tram naar Leiden te wachten, hij was hoogleraar aan de universiteit Leiden. Daarnaast was hij ook dichter, essayist en vertaler.
Verwey is één van de productiefste letterkundigen van de eerste helft van de 20e eeuw. In 1885 is hij medeoprichter van het literaire tijdschrift ‘De Nieuwe Gids’. Een platform voor vernieuwende denkbeelden op het gebied van literatuur, politiek, maatschappij en wetenschap. Als tegengeluid op de conservatieve houding van de tijd waarin zij op dat moment leven.
Hij woont van 1890 tot aan zijn dood in Noordwijk en is begraven op de Noordwijkse Algemene Begraafplaats.
Dit beeld is gemaakt door Oswald Wenckebach. Het is een kopie, het origineel staat in museum Boymans van Beuningen in Rotterdam. Wenckebach begint als kunstschilder, lithograaf, etser en houtsnijder. Maar na een aantal jaren in Griekenland, raakt hij geïntrigeerd door de antieke beeldhouwkunst en maakt zich het beeldhouwen eigen. Op zijn 25e vernietigt hij al zijn eerdere werk en gaat verder als beeldhouwer. Hij maakt beelden, oorlogsmonumenten en portretten, is betrokken bij veel restauraties aan oude gebouwen en ontwerpt een groot aantal penningen en munten.
Zijn misschien wel bekendste werk, ‘Monsieur Jacques’, staat bij het Kröller-Müller Museum in Otterlo en aan de Coolsingel in Rotterdam. Maar je kan door heel Nederland werk van hem tegenkomen in de openbare ruimte, zo ook in Noordwijk waar hij woonde en veel werkte.