Tekeningen van een klokhuis, t-shirt, verpakkingsmateriaal

Afvalinzameling in de gemeente Noordwijk

We veranderen de komende tijd de manier waarop wij het afval inzamelen. Vooral voor bewoners van laagbouwwoningen. Dit heeft 2 belangrijke redenen:

  1. We zorgen ervoor dat in de hele gemeente – na de fusie – op dezelfde manier afval wordt ingezameld.
  2. Daarnaast gaan we zo veel mogelijk grondstoffen uit ons afval halen. Zo kunnen we meer afval hergebruiken en verminderen we het restafval. Dat is belangrijk, want restafval wordt verbrand. Dat is duur én slecht voor het milieu.

Samen maken we het verschil!

We gooien meer dan 200 kg per persoon aan restafval weg. Meer dan 75% hiervan is als grondstof opnieuw te gebruiken. Als we het maar gescheiden weggooien en inzamelen. Onze hoeveelheid restafval zit flink boven het gemiddelde in Nederland. En ver boven het doel van 100 kg per inwoner per jaar voor 2025. Er moet dus wel iets gebeuren. En daarom pakken we – net als veel gemeenten al hebben gedaan – de komende tijd de koe bij de horens. Natuurlijk is het in het begin wennen en aanpassen geblazen. Maar als iedereen zijn steentje bijdraagt gaat het ons zeker lukken. Samen maken we het verschil! Ga je ook de uitdaging aan om steeds minder restafval over te houden?

Tekeningen van klokhuis, t-shirt en verpakkingsmateriaal

Kleine daad groot resultaat

Samen zorgen we voor minder afval en voor zoveel mogelijk hergebruik van ons afval. Dat bereiken we door ons afval goed te scheiden. Jij zorgt dat je het in de juiste container gooit. Wij zorgen er voor dat jouw afval netjes gescheiden wordt verwerkt, zodat het zo goed mogelijk wordt hergebruikt.

Heb je een vraag?

Veranderingen plastic, blik en drinkverpakkingen (PBD)

Als we PBD apart inzamelen, kunnen we dit gebruiken voor nieuwe producten. Van broodtrommel tot bermpaaltje: het wordt steeds vaker van jouw afval gemaakt. Wel zo goed voor het milieu.

Tekening van een plastic verpakking

Veranderingen oud papier en karton (OPK)

Om te helpen met het goed scheiden van oud papier en karton krijgen bewoners van laagbouwwoningen in de gemeente Noordwijk hiervoor een minicontainer aan huis.

Tekening van een papieren tas

Veranderingen restafval

Afhankelijk van waar je woont, kun je jouw restafval aanbieden in jouw minicontainer voor restafval of verzamelcontainer.

Tekening van een zwarte minicontainer

Grondstofcoach

Alexander Schaddé van Dooren is grondstofcoach in de gemeente Noordwijk. De grondstofcoach is het aanspreekpunt voor alles rondom afval. Hoe beter we ons afval scheiden, hoe beter voor het milieu!