Herbegraven of alsnog cremeren
Wil je een begraven overledene herbegraven naar een andere plek of andere begraafplaats? Of wil je de begraven overledene toch nog cremeren? Dan moet je een vergunning voor het opgraven van de stoffelijke resten aanvragen.
Bel met ons Klantcontactcentrum
Aanvragen
De begrafenisondernemer kan de vergunning voor je aanvragen, maar je kan het ook zelf doen. Bel hiervoor met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. De ambtenaar van de burgerlijke stand zal daarna met jou bespreken hoe je de vergunning kan aanvragen.
Let op! De rechthebbende (particulier graf) of belanghebbende (algemeen graf) van het graf moet altijd toestemming geven. Wil je de overledene cremeren binnen 1 jaar nadat de overledene is begraven? Dan heb je ook nog toestemming nodig van de officier van justitie.
Beoordeling aanvraag
De aanvraag wordt onder andere beoordeeld op:
-
Is de aanvraag gedaan door de rechthebbende of belanghebbende of is een toestemmingsverklaring bijgevoegd?
-
Worden stoffelijke resten van andere overledenen beroerd?
-
Is de grafrusttermijn van 10 jaar verstreken? Een opgraving binnen deze termijn kan alleen in bijzondere gevallen.
-
De reden van de opgraving.
Kosten
-
Het aanvragen van de vergunning is gratis.
-
Voor het opgraven van stoffelijke resten worden kosten in rekening gebracht. De administratie van de betreffende begraafplaats kan je hierover informeren.
-
Wil je de kosten weten voor herbegraven op een andere begraafplaats of voor een crematie? Neem dan contact op met de betreffende begraafplaats of het crematorium.
Afhandeltermijn, bezwaar en beroep
Je ontvangt zo snel mogelijk bericht over de beslissing op jouw aanvraag. We doen ons best om je binnen een week na indiening te informeren.
Er wordt een vergunning verstrekt
De vergunning wordt gepubliceerd. Tegen het afgeven van de vergunning kan binnen 6 weken na de publicatie bezwaar worden gemaakt.
Pas na deze termijn kan de vergunning worden gebruikt en kan de opgraving plaatsvinden.
Er wordt geen vergunning verstrekt
Je kan bezwaar maken tegen de beslissing. Doe dit binnen 6 weken. Ben je het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.