Veel gestelde vragen gebied Achterweg

In onderstaande lijst met vragen en antwoorden vind je wellicht het antwoord op jouw vraag over de ontwikkeling van de Achterweg.

Staat jouw vraag er niet bij?

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar achterweg@noordwijk.nl. Of bel met ons Klantcontactcentrum via + 31 71 36 60 000. Reageer je schriftelijk? Zorg dan dat je het zaaknummer 599925 vermeldt. Dan kunnen we snel helpen.

Er zijn meerdere redenen voor de keuze voor de Achterweg:

  • Infrastructuur kan redelijk snel aangelegd worden in verband met nabijgelegen woonwijk Offem Zuid.
  • Openbaar vervoer en toegangswegen zijn op loopafstand.
  • Essentiele voorzieningen liggen binnen een straal van 2 kilometer.
  • Het sluit aan op de bestuursopdracht Achterweg en duurzame woningen voor Noordwijkers.
  • Het sluit aan op de speerpunten van de Woonvisie 2020-2030: ‘volle inzet voor meer nieuwbouw’ en ‘juiste woningen toevoegen’.
  • Schaalgrootte maakt dat grootschalige woningbouwontwikkeling mogelijk is, waarbij permanente woningbouw te combineren valt met duurzame asielopvang overeenkomstig de opgave uit de Spreidingswet.

De Spreidingswet is op dit moment een geldende wet. Eventuele intrekking gebeurt pas als er een alternatief is vanuit het nieuwe kabinet. Het college volgt de ontwikkelingen. Tot die tijd houden we ons aan de wettelijke verplichting.

Hiermee volgen we de regionale lijn van Holland Rijnland, dit is een samenwerking met gemeenten uit de regio waarin we hebben afgesproken de opgave samen te vervullen. Noordwijk heeft zich hieraan gecommitteerd doordat de gemeenteraad op 18 april 2023 het raadsbesluit ‘duurzame opvang vluchtelingen Holland Rijnland’ heeft aangenomen, op voorwaarde dat er ruimte is voor lokale wooninitiatieven zoals de Achterweg.

Momenteel hebben we geen toestemming van de provincie om bouwplannen te maken voor de Achterweg omdat de Achterweg buiten het bestaande dorps- en stadsgebied valt. De gemeenteraad wil toch graag de Achterweg verder ontwikkelen, zoals ook in de uitvoeringsagenda is vermeld. Als tussenstap gaat het college nu in gesprek met het ministerie van VRO.

De aandacht gaat uit naar het gebied dat aan de zuidkant van de Beeklaan ligt en de oostzijde van de Herenweg. De grond die we nodig hebben, is gedeeltelijk al in handen van de gemeente, of we hebben er voorkeursrecht op liggen (een claim waardoor de eigenaar het als 1e aan de gemeente moet verkopen).

Wanneer de gemeente toestemming heeft gekregen van de provincie om te bouwen op de Achterweg, volgt er een uitgebreide gebiedsvisie waarin we uitwerken hoe de nieuwe wijk er precies uit komt te zien. En waar exact de duurzame asielopvang komt.

In de gebiedsvisie wordt rekening gehouden met de geurcirkel van de rioolwaterzuivering. Ook wordt er niet gebouwd tot aan de gemeentegrens met Katwijk, er blijft een flink agrarisch middengebied bestaan.

Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) verlangt van gemeenten dat zij vóór 1 juli 2025 de opvanglocatie gereed hebben. Omdat wij woningbouw koppelen aan asielopvang, zal het langer duren totdat Noordwijk de woningbouwontwikkeling Achterweg heeft gerealiseerd. Momenteel is de gemeente in gesprek met de provincie Zuid-Holland om de nodige toestemming te verkrijgen om te kunnen bouwen op de Achterweg. Op 1 oktober 2024 volgt een update op deze website met de laatste stand van zaken.

Aan de Achterweg is er ruimte om asielopvang op 1 plek te realiseren, en niet bijvoorbeeld kleinere groepen op meerdere plekken. Hierdoor kan het COA de zorg en ondersteuning centraal regelen. Dit zorgt voor een voorzichtig positieve houding van het COA over ons plan, ondanks dat het langer zal duren voordat de opvang gereed is.

Het college zal rond 1 maart 2025 het resultaat van de gesprekken met het Ministerie van VRO evalueren. Het college kijkt dan ook weer naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van woningbouw en asielopvang in Nederland en naar de reacties van de bewoners van Noordwijk. Het college betrekt hierbij de gemeenteraad en bepaalt daarna of gestart kan worden met de volgende fase: de uitvoering en ontwikkeling van het Achterweggebied. Hier zullen wij u dan weer over informeren. Eind januari 2025 volgt een update op de website met de laatste stand van zaken.

Qua grootte zal de wijk lijken op de wijk Offem Zuid, aan de andere kant van de Beeklaan. Op dit moment gaan we uit van 500-600 woningen, waarvan ongeveer 50-70 woningen voor asielzoekers. Het precieze aantal hangt af van toestemming van de provincie en de voorwaarden van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het COA. Daarnaast moet het plan financieel haalbaar zijn. We denken dat dit lukt met 500-600 woningen, maar dit moet nog precies worden berekend.

We willen woningen bouwen op de Achterweg voor verschillende doelgroepen. Denk aan gezinnen, starters en jongeren. Maar ook statushouders die uitstromen.

Wanneer de gemeente toestemming heeft gekregen van de provincie om te bouwen op de Achterweg, volgt er een uitgebreide gebiedsvisie. In deze visie werken we uit wat voor soort type woningen we gaan bouwen. De omvang van het plan zal vergelijkbaar worden met de wijk Offem Zuid, aan de andere kant van de Beeklaan. Het zal een gemengde wijk worden met laag- en hoogbouw en met 70% betaalbare woningen. Dit betekent dat er (gedeeltelijk) sociale woningbouw komt, naast asielopvang.

De exacte samenstelling is nog niet bekend. We gaan ervan uit, dat het een diverse combinatie kan worden van alleenstaanden en gezinnen. Van de 275 asielopvangplekken zijn er in elk geval 23 plekken bedoeld voor de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Zodra definitieve toestemming is verleend van de provincie, worden er afspraken gemaakt met het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) om te bepalen voor hoelang asielzoekers worden opgevangen op de Achterweg. Dit zal voor een periode van maximaal 15 jaar zijn.

De Achterweg is de enige locatie waar de gemeente Noordwijk woningen wil bouwen om te voldoen aan de wettelijke verplichting. Er is geen enkele andere locatie hiervoor in beeld.

We zullen ons dan beraden over de verdere invulling van de vrijgekomen woningen.

De 1e verkennende fase van de bestuursopdracht heeft geen financiële gevolgen. Voordat de 2e fase ‘opstellen gebiedsvisie’ in kan gaan, volgt er een bijbehorend raadsvoorstel waarbij we de raad vragen om financiële dekking die nodig is om de 2e fase van de bestuursopdracht uit te kunnen voeren.

De ontwikkeling van de Achterweg zit momenteel nog in de verkennende fase en er is nog geen besluit genomen waarop bezwaar ingediend kan worden. Zodra er daadwerkelijk een besluit of omgevingsplan voor de ontwikkeling ligt, kan er bezwaar worden ingediend.

Je kunt contact opnemen met:

  • De gemeenteraad van Noordwijk: Meer informatie over de mogelijkheden vind je op de website van de gemeente Noordwijk onder het kopje “Jij en de raad”.
  • De Provincie Zuid-Holland: Meer informatie over hoe je invloed kunt uitoefenen op de besluitvorming staat op de website van de Provincie Zuid-Holland. Je kunt ook contact opnemen met Gedeputeerde Staten van de provincie, waarbij Anne Koning de portefeuillehouder is.