Inburgeren

In de gemeente Noordwijk verwelkomen we jaarlijks nieuwkomers. Dat is een bont gezelschap: van statushouders en Oekraïense ontheemden tot arbeidsmigranten. Ze beginnen in onze gemeente aan een nieuw leven. Statushouders hebben de plicht om in te burgeren. Dat betekent: de taal leren, met geld leren omgaan, de gebruiken leren kennen, een woning vinden, meedoen met de buurt, naar school gaan, sporten, betaald werk vinden of vrijwilligerswerk doen. Dat alles bij elkaar heet inburgeren. De inburgering is wettelijk geregeld.

De wet

De Wet Inburgering geeft de regels voor het inburgeren. Statushouders hebben 3 jaar om in te burgeren. Ook beschrijft de wet het samenspel tussen overheden en verschillende organisaties, bijvoorbeeld de Provincie Zuid-Holland en de gemeenten in de provincie. Ook staat er in de wet wat gemeenten moeten doen om de nieuwkomers te helpen succesvol in te burgeren. Gemeenten zijn namelijk verantwoordelijk voor de inburgering van mensen met een inburgeringsplicht.

Opgenomen in het Sociaal Domein

Gemeente Noordwijk wil niet alleen zorgen voor een succesvolle inburgering. Ook wil de gemeente dat de inburgering in lijn is met wat de gemeente wil binnen het Sociaal Domein. Dat is een werkgebied dat zich richt op de Noordwijkse samenleving, de inwoners en hoe we met elkaar voor elkaar zorgen zodat iedereen kan meedoen. De inburgering is erin opgenomen. Zo kan de gemeente slimme combinaties maken met bestaande aanpakken en alles halen uit vertrouwde werkrelaties die binnen het Sociaal Domein zijn opgebouwd.

Net als Noordwijkers: zelfredzaam en betrokken

De integrale aanpak betekent dat de gemeente nieuwkomers snel, goed, vaardig en volwaardig wil laten meedoen. Net zoals de gemeente dat voor alle inwoners in Noordwijk wil bereiken. Ook de nieuwe Noordwijkers krijgen hulp en ondersteuning. In hun geval natuurlijk de hulp en ondersteuning die ze nodig hebben om zich tijdens hun inburgering te ontwikkelen tot zelfredzame, betrokken Noordwijkers. Dat moet in korte tijd. De maatschappelijke begeleiding duurt 2 jaar en iemand heeft 3 jaar om in te burgeren.

Persoonlijk inburgeringsplan

Eén van de belangrijkste taken van de gemeente is het opstellen van een persoonlijk Inburgeringsplan. Hierin staat beschreven wat de nieuwkomer nodig heeft om goed in te burgeren. Alle aandacht voor de best passende leerroute. Zo zal een inburgeringsplichtige statushouders snel een intaketoets doen en doorstromen naar een passende leerroute op een taalschool. Op deze manier kan iemand zo snel als mogelijk starten met inburgering en participatie. De gemeente werkt ook aan een actieve houding van de mensen die moeten inburgeren. Hierdoor leren ze de Nederlandse taal sneller en beter en hebben zij meer maatschappelijke contacten.

Op weg helpen

Zodra een inburgeringsplichtige statushouder in de gemeente woont, kent de gemeente deze persoon een participatieplek (startplek) toe. Hiermee zorgt de gemeente dat inburgeringsplichtigen op een actieve manier aan hun leven in Noordwijk kunnen beginnen. Dat draagt bij aan het persoonlijke welbevinden. Ook bevordert het het doorgroeien naar een betaalde baan. En als dat niet mogelijk is, dan kijkt de gemeente naar welke vorm van participatie wel mogelijk is. Vrijwilligerswerk kan ook een optie zijn.

Participatieverklaring

Een verplicht onderdeel van jouw inburgering is de participatieverklaring. De gemeente voert dit participatieverklaringstraject uit. Je krijgt hiervoor een uitnodiging van de gemeente. Tijdens het participatietraject maak je kennis met de rechten, plichten en waarden van de Nederlandse samenleving. Je sluit het traject af met het ondertekenen van een verklaring. Je verklaart dat je de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving kent en respecteert. Dit moet binnen 1 jaar nadat je jezelf hebt ingeschreven bij de gemeente.

Kosten

Migranten betalen de inburgeringscursus en het examen zelf. Kijk voor de kosten op inburgeren.nl.

Samenwerken

Voor het goed uitvoeren van de inburgeringstaak werkt de gemeente samen met vertrouwde partijen. Dat zie je goed bij 2 leertrajecten. Gemeente Noordwijk haakte aan bij het inkooptraject van Holland Rijnland voor de onderwijs-leerroute. Reden hiervoor is dat de voornaamste MBO-, HBO- en WO-onderwijsinstellingen waar onze inwoners gebruik van maken in de regio Holland Rijnland liggen. Met elkaar inkopen is efficiënter. Gemeente Noordwijk heeft ook de samenwerking gezocht met onder andere gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen en Katwijk voor de B1-leerroute (aanbesteed met Leidse regio). Dat is ook een leertraject voor de inburgeringsplichtige. Het voordeel van deze samenwerking is dat wij met deze gemeenten al ook samenwerken binnen het Werkgeversservicepunt.

Het vinden van een huis

De provincie Zuid-Holland geeft de gemeente Noordwijk elk halfjaar een taak voor het huisvesten van nieuwkomers. Het gaat om een sociale huurwoning. Statushouders worden verdeeld over 2 woningcorporaties die actief zijn in de gemeente Noordwijk: Stek en Padua. De provincie controleert de gemeente en spreekt de gemeente aan als deze er niet in slaagt om aan de taak te voldoen. Als het nodig is, dan vraagt de Provincie om een aanvullend ambtelijk plan van aanpak.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met de ISD Bollenstreek via +31 800 95 67 000 of neem contact op met DUO via +31 50 59 99 600.

Heb je vragen over de participatieverklaring? Bel dan met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.